10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialImplanturi în creier și mâneci high-tech folosite pentru mișcarea membrelor paralizate

Implanturi în creier și mâneci high-tech folosite pentru mișcarea membrelor paralizate

Pentru prima dată un bărbat paraplegic a reușit să își miște degetele și mânile cu propriile gânduri datorită implantării unui dispozitiv electronic în creierul lui și a unei mâneci de stimularea a musculaturii. Parte a unui sistem de neurostimulare numit "Neurobridge", tehnologia face un bypass măduvei şirei spinării şi reconectează creierul direct de muşchi.

Acest sistem care a fost dezolvat de Centrul Medical al Universităţii Wexner din statul Ohio şi de organizaţia nonprofit de cercetare şi dezvoltate Battelle, foloseşte alogoritmi care învaţă activitatea creierului utilizatorului. Sistemul decodează impulsurile neuronale ale creierului şi le converteşte în semnale care sunt apoi transmise la mâneca HD cu stimulare cu electrozi ataşată membrului paralizat. Mâneca stimulează muşchii corecţi pentru mişcarea dorită, tot procesul de la gând până la acţiune durânt o zecime dintr-o secundă.

"Seamănă mult cu un bypass al inimii, dar în loc să faci acest lucru cu sânge, noi o facem cu semnale electrice. Noi luăm semnalele de la creier, ocolim leziunea şi mergem direct la muşchi." a spus Chad Bouton, conducătorul cercetărilor de la Battelle.

Neurobridge nu este primul sistem care implantează electrozi în corp în speranţa de a ajuta oamenii paralizaţi. În 2011 un bărbat paralizat de la piept în jos a încercat să facă primii paşi după ce i s-au implantat electrozi care îi stimulau continuu partea inferioară a şirei spinării care controlează şoldurile genunchii, gleznele şi degetele de la picioare.

Până acum Neurobridge este totuşi singurul sistem care a reuşit să stimuleze muşchii pacientului folosind gândurile acestuia.

Sursă foto:www.gizmag.com

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă