16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă baterie pe bază de apă este ieftină, reîncărcabilă și eco

O nouă baterie pe bază de apă este ieftină, reîncărcabilă și eco

Bateriile litiu-ion au făcut electronicele portabile și reîncărcabile un lucru banal. Din păcate, accestea au câteva dezavantaje printre care probleme de supraîncălzire, faptul că sunt făcute din elemente rare și toxice și faptul că tehnologia este scumpă, ceea ce îi limitează aplicațiile. O echipă de cercetători de la Universitatea Californiei de Sud (USC) lucrează la o alternativă: o baterie ecologică bazată pe apă, care nu este doar ieftină și ecologică, dar de asemenea are și potențialul de a putea fi folosită în centrale eoliene și solare ca un mijloc de a stoca cantități mari de energie.

Tehnologia dezvoltată de echipa USC se numește o baterie organică flux redux. Seamănă cu comustibilul pe celule și o baterie similară a fost dezvoltată pentru dronele Helios de la NASA. Aceasta constă în două rezervoare care conțin soluții de chimicale electroactive. Acestea sunt pompate într-o celulă care este divizată de o membrană. Soluțiile interacționează prin membrană și se produce electricitate.

Conform echipei, rezervoarele pot fi de orice mărime în comparație cu celulele, deci totalul de energie pe care o poate stoca sistemul depinde de cât de mari sunt rezervoarele. Această baterie are și o durată de viață mai mare decât bateriile litiu-ion.

"Bateriile durează pentru aproximativ 5000 de cicluri de reîncărcare, adică aproximativ 15 ani. Bateriile litiu-ion se degradează în aproximativ 1000 de cicluri şi producerea lor costă de 10 ori mai mult." spune Sri, Narayan, profesor de chimie la USC Dornsife Facultatea de Litere, Arte şi Ştiinţe.

Bateria foloseşte, în loc de materiale toxice, compuși organici. Cercetatorii au fost capabili să dezvolte materiale pe bază de compuși organici oxidaţi numiţi chinone, care se găsesc în plante, ciuperci, bacterii și unele animale și sunt implicate în fotosinteză și respirația celulară.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă