15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUn grup de roboți ar putea construi zgârie-nori fără ajutor uman

Un grup de roboți ar putea construi zgârie-nori fără ajutor uman

Chiar dacă majoritatea clădirilor sunt proiectate folosind cele mai noi unelte digitale, construcția în sine este ancorată în trecut; construcția este murdară, înceată și ineficientă. Imprimarea 3D ar putea schimba acest lucru, dar proiecte recente precum printarea de case în China demonstrează că o dificultate tehnică importată este faptul că echipamentul ar trebui să fie gigantic deoarece nu poate funcționa dacă nu are inălțimea necesară.

O echipă de cercetători de la Institutul de Arhitectură Avansată din Catalonia lucrează la o altă soluție: o mulțime de roboți mici care ar putea construi rapid și ieftin clădiri ecologice de orice mărime.

Roboții lucrează în echipe și scot un material care se întărește, formând carcasa clădirii. Roboții de fundație se mișcă toți împreună construind primele 20 de straturi ale structurii, iar apoi o serie de roboți de "prindere" se prind de partea de sus sau de părți adăugând mai multe straturi, tavane și rame de ferestre sau uși. Roboții-aspirator vin la sfârșit pentru a adăuga un strat care să consolideze totul.

Alte arhitecturi tip 3D au nevoie de cadre care trebuie să se potrivească în întregime în jurul unei clădiri sau brațe robotice care pot ajunge doar până la înălțimea lor. "Dacă vrei să faci un obiect la fel de mare ca un stadion sau un zgârie-nori va trebui să proiectezi o maşinărie mai mare decât obiectul pe cel puţin o axă. Să faci astfel de maşini nu este rezonabil din punct de vedere economic şi datorită mărimii, aproape imposibil."explică cercetătorii Petr Novikov şi Sasa Jokic.

Aceşti minibuilderi ar putea construi teoretic orice. "Roboţii pot lucra simultan în timp ce fac şi alte sarcini şi cum au o mărime fixă pot crea obiecte la orice scară atâta timp cât proprietăţile materialului permit acest lucru. Sunt foarte uşor de transportat. Toate aceste caracteristici îi fac extrem de eficienţi şi reduc şi amprenta ecologică." spun Petr Novikov şi Sasa Jokic.

Deoarece această tehnologie nu ar avea nevoie de matrici personalizate sau structuri de suport nu va exista niciun fel de deşeu în urma lor şi ar putea economisi materiale imprimând doar cât este nevoie.

Sursă foto: www.fastcoexist.com

Cele mai citite

Caracteristicile adevăratului european

De Ziua Europei, cetățenii Bătrânului Continent au înțeles ce îi unește. Iată câteva criterii care caracterizează europeanul de astăzi: Să aibă o relație cu vecinul...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă