23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial6 lucruri de care să ții cont atunci când îți alegi un...

6 lucruri de care să ții cont atunci când îți alegi un laptop second-hand

Suntem dependenți de tehnologie și mobilitate și, fie că vrem să lucrăm de acasă sau de la birou, ne orientăm, de multe ori, spre un laptop second-hand, datorită prețului accesibil. Întrucât ești bombardat de reclame și tot felul de mesaje comerciale, iar site-urile de anunțuri sunt pline cu laptop-uri de vânzare, trebuie să știi cum să te orientezi pentru a găsi produsul de care ai nevoie. Principalele criterii sunt: raportul calitate-preț și cât de mare sau de mic e coeficientul de uzură. Poți observa ușor un produs electronic cu carcasa crăpată sau cu display-ul plin de pixeli morți, dar ce te faci când el arată ca nou, dar componentele din interior sunt foarte vechi? Prin urmare, ca să nu faci o alegere pe care mai târziu o vei regreta, trebuie să fii atent, dincolo de brand și țara unde a fost montat, care de multe ori e China sau Taiwan, la cel puțin șase elemente cheie.  

1.    Fii pragmatic si raspunde la întrebarea “De ce ai nevoie de un laptop second hand?” 
  
Îl vrei pentru rulaj la birou? Vrei să scrii pe blog, să faci rapoarte, să vezi filme pe Internet? Vrei să testezi jocuri? Să faci montaj foto-video? Să lucrezi în programe de arhitectură? Vei scrie o carte? Vei face research pe Internet? Gândește-te bine la ce vei folosi laptopul. După ce îți răspunzi la aceste întrebări, începe să analizezi diferite caracteristici tehnice. Memorie (RAM), tipul de procesor (CPU) de care ai nevoie. Exemplu: dacă vei face doar activități simple de birou, email, navigare pe Internet, atunci un procesor dual core  Intel sau Amd de 2,4 GHz cu 4 GB RAM sunt suficienți. Și un laptop SH cu o configurație în genul poate pleca de la 600-700 de ron. În schimb, dacă vei dezvolta aplicații software, vei edita muzică/filme sau te vei juca jocuri complexe atunci probabil ai nevoie de o configurație de un Quad Core minim, un i3 sau i5 generația a treia și o placă video dedicată Nvidia sau Radeon de cel puțin un GB, 6 GB Ram. Deja prețurile aici sar lejer de 1300 ron.  
  
 2.    Prima impresie generală contează

Colțurile sunt importante: crăpăturile sau juliturile pot indica căzături anterioare sau accidentări despre care nu știi nimic. Verifică orice nereguli legate de aspect – taste lipsă sau urme de uzură fizică. 

Ecranul trebuie să fie impecabil, trebuie să aibă o luminozitate bună, uniformă și să nu pâlpâie. Și dacă găsești un pixel mort, un punct negru nu e semn bun, înseamnă că display-ul începe să se deterioreze și este mai bine te reorientezi, pentru că te poți trezi că, în câteva luni, vei avea display-ul complet negru. 

Elementele perifericele trebuie să fie în stare bună: tastatură, zonă de touch. Rulează un CD pentru a vedea cum funcționează CD-ROM-ul. Pune o piesă, pentru a verifică boxele și sunetul. Testează cameră web dacă focalizează bine și verifică să nu redea luminile în ceață sau pixelate. 
  
 3.    Baterie. Dacă vei avea nevoie să lucrezi pe laptop și în locuri unde nu ai acces la o sursă de curent, atunci e bine să achiziționezi un laptop cu baterie Litiu-ion. O baterie are o durată de viață de aproximativ trei ani, așadar, dacă vei dori neapărat să ai parte de acest beneficiu, poți lua în calcul să îți cumperi o baterie nouă pe care să o pui laptopului tău second hand. 
  
 4.    Conectivitate. Verifică dacă se poate conecta la o rețea de Internet, verifică dacă porturile USB sunt funcționale. 

 5.    Brand. Există numeroase branduri renumite în materie de laptopuri: Apple, Lenovo, Dell, Sony, HP etc. Un laptop second hand de marca din clasă business poate fi mult mai ieftin, rezistent, durabil și fiabil decât unul de clasă medie, dar nou. 

6.      Preț. Un laptop second hand nu trebuie să coste foarte mult, mai ales comparativ cu variantă lui nouă. Află cât e prețul nou al respectivului produs (sau al unuia similar) și calculează procentul de discount al produsului second.  

 

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă