10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCrater misterios apărut într-un sat din Siberia

Crater misterios apărut într-un sat din Siberia

Un nou crater uriaș, cu un diamentru de 20 de metri și o adâncime de până la 30 de metri, a apărut în Siberia, fapt ce a provocat panică în rândul populației locale, care se teme că un posibil nou crater le-ar putea înghiți casele, scrie rt.com, conforn Agerpres.

Misterioasa dolină a fost reperată pentru prima dată de Rinat Sharifullina, localnic a cărui casă este la numai 100 de metri de locul în care a apărut craterul.

El a apreciat că acest fenomen a apaărut ca urmare a lăsării pământului din tunelurile miniere abandonate, care șerpuiesc în adâncurile solului din această zonă.

“Trebuie să plecăm de aici”, a declarat presei locale Natalia, soția lui Rinat.

“Există sub grădina noastră mine închise în anii 1990”, a explicat aceasta.

Reprezentanți ai Ministerului pentru situații de urgență s-au deplasat la fața locului, dispunând îngrădirea craterului și umplerea lui cu pământ.

Experții fac investigații pentru a descoperi dacă acest crater a fost cauzat într-adevăr de un colaps al unei galerii vechi de mină și dacă s-ar putea produce în viitor mai multe cratere, scrie rt.com.

Acest fenomen a apărut la câteva săptămâni după ce un alt grup de cratere misterioase a atras atenția asupra Siberiei. În luna februarie, aproximativ 20 de mici doline au apărut în jurul uneia gigantice umplute cu apă, nu departe de câmpul de exploatare al gazelor Bovanenkovo al Gazprom.

Nu este nici o certitudine cu privire la ceea ce a cauzat apariția acestor cratere. Geologii spun că cel mai probabil motiv este emisia de metan produsă din topirea permafrostului (soluri înghețate tot timpul anului la o adâncime între 20 și 1.500 de metri) cauzată de încălzirea globală.

Metanul este un gaz foarte inflamabil, iar localnicii sunt sfătuiți sa evite folosirea focului în apropierea craterelor. Acest fenomen face ca un astfel de loc să fie periculos pentru echipele de oameni de știință care studiază craterele formate, atrage atenția rt.com.

Oricare ar fi cauza, astfel de cratere apar întotdeauna în grupuri, spune profesorul Vasili Bogoiavlenski de la Universitatea de Stat de Petrol și Gaze din Moscova.

“Le-aș compara cu ciupercile. Dacă găsiți una, veți descoperi, cel mai probabil, o duzină în apropiere”, a explicat Bogoiavlenski.

Geologii afirmă că unele cratere similare din trecut ar fi putut constitui cauza formării unor lacuri din Peninsula Iamal din Siberia, mai notează rt.com.

De la începutul acestui an, a mai fost semnalată în presă apariția a trei cratere în Siberia, în regiunile Bovanenkovo și Iamal.

Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă