19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecial100 de ani de la naşterea lui Robert Doisneau, fotograful care a...

100 de ani de la naşterea lui Robert Doisneau, fotograful care a surprins frumuseţea străzilor pariziene

Cea mai cunoscută fotografie a lui Robert Doisneau este “Sărutul de pe lângă Hôtel de Ville“. Fotografia surprinde momentul în care doi tineri se sărută pe una din străzile aglomerate din Paris. Evenimentul a avut loc în 1950. Fotografia a fost vândută drept carte poştală, stabilind un adevărat record: 410 mii de exemplare comercializate. Fotografia are în spate şi un scandal. Cei doi tineri din fotografie l-au dat în judecată pe Robert Doisneau, iar fotograful a recunoscut că totul a fost aranjat. „N-aş fi îndrăznit niciodată să fotografiez oamenii pe ascuns. Iubiţi care se sărută pe stradă, astfel de imagini sunt rareori instantanee.” Cei doi îndrăgostiţi au rezistat mai puţin decât fotografia, despărţindu-se după numai 9 luni. Dar imaginea cu ei doi, în varianta originală, s-a vândut la licitaţie în 2005 cu 155.000 de euro. Această fotografie este una dintre cele patru imagini alese de Google pentru logoul dedicat lui Robert Doisneau.

Citeste si FOTO NUD sau Peisaj? Iluzii optice incredibile realizate de un artist american

Cea mai veche fotografie a lui Doisneau, prezentată în colajul din logoul Google, este “Le Remorqueur du Champ de Mars”, realizată în 1943. Fotografia prezintă doi copii care se joacă la Champ de Mars, lângă Turnul Eiffel din Paris. Unul din copii (un băieţel) merge pe bicicletă şi îl “remorchează” pe celălalt (o fetiţă), care se deplasează cu ajutorul unor patine cu rotile.

Cea de-a treia fotografie din logoul Google dedicat lui Doisneau – “Trois petits enfants blancs, parc Monceau” (realizată în 1971) – prezintă monumentul dedicat scriitorului francez Guy de Maupassant din parcul Monceau, din Paris. Mult în spatele statuii se văd trei copii, îmbrăcaţi în alb, care aleargă.

Cea de patra fotografie a lui Robert Doisneau folosită în colajul din logoul Google este “Le Chien a Roulettes”, realizată în 1977. Imaginea prezintă un câine care are ataşat la picioarele din spate un cărucior, cu ajutorul căruia se deplasează pe un trotuar al unei străzi din Paris. În partea dreaptă a imaginii apar două femei, care stau de vorbă, în faţa intrării unui magazin de băuturi alcoolice.

Doisneau a realizat şi portrete celebre cu Alberto Giacometti, Jean Cocteau, Fernand Léger, Georges Braque şi Pablo Picasso.

Robert Doisneau s-a născut la 14 aprilie 1912 la Gentilly, Val-de-Marne, Paris. Doisneau şi-a pierdut părinţii după ce a împlinit 7 ani. La doar 13 ani s-a înscris la Şcoala de Arte şi Industria Tipografică, Paris, unde a absolvit, la vârsta de 17 ani, cu o diplomă în gravură şi litografie.

El a publicat peste douazeci de carti cu fotografii care au surprins instantanee din viata oamenilor obişnuiţi. Robert Doisneau a fost numit Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare in 1984. Doisneau a murit la 1 aprilie 1994, la vârstă de 81, în Montrouge, la Paris.

 

Citeste si FOTO: 7 fotografii inedite cu expediţia lui Robert Scott

 

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Serviciile secrete americane au tras concluzia în cazul Alexei Navalnîi

Serviciile secrete americane au stabilit că președintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat uciderea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, scrie Reuters. Navalnîi a murit...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă