16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialA murit Ray Tomlinson, inventatorul mesajelor e-mail

A murit Ray Tomlinson, inventatorul mesajelor e-mail

Informaticianul american Ray Tomlinson, care a inventat emailul, a murit la vârsta de 74 de ani, informează AFP, citată de Agerpres.

Anunțul decesului a fost postat de Vinton Cerf pe paginile lui de Facebook şi Twitter. Cerf este co-inventator al protocolului de control al transmisiei / protocol internet (Transmission Control Protocol / Internet Protocol, TCP/IP) şi în prezent vice-preşedinte la compania Google.

Potrivit lui Mike Doble, purtător de cuvânt al companiei Raytheon la care Tomlinson lucra în prezent, decesul a survenit sâmbătă dimineaţă, dar nu se ştie dacă acesta se afla acasă şi nici cauzele morţii, relatează Reuters. 

Născut în 1941 şi absolvent al prestigiosului MIT (Massachusetts Institute of Technology), Ray Tomlinson a scris primul e-mail din istorie în anul 1971. El a proiectat programul de trimitere a unor astfel de mesaje electronice în timp ce lucra la Arpanet, reţeaua disponibilă cercetătorilor şi militarilor care a dat mai târziu naştere internetului. 

Totodată, el a fost cel care a avut ideea de a utiliza caracterul @ pentru a separa identitatea persoanei din reţea căreia îi este destinat la care se referă mesajul. 

Pe blogul său, Ray Tomlinson a relatat în detaliu povestea creaţiei sale, încercând să oprească legenda care tindea să ia locul faptelor. 

"Primul e-mail a fost trimis între două maşini care se aflau una lângă cealaltă", conectată prin intermediul Arpanet, a explicat el. 

"Primul mesaj a fost neînsemnat şi l-am uitat", a continuat el. "Cel mai probabil a fost ceva de genul QWERTYUIOP (primele litere ale tastaturii în limba engleză) sau ceva de genul acesta …". 

"Nu credeţi tot ce citiţi pe web. Amintiţi-vă, există oameni în spatele acestor pagini, iar oamenii fac greşeli", a avertizat Ray Tomlinson citat de AFP.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

OFICIAL. Massimiliano Allegri a fost demis de Juventus

Clubul de fotbal Juventus Torino a anunțat vineri, 17 mai 2024, demiterea antrenorului Massimiliano Allegri. Anunțul vine la doar două zile după ce echipa a...
Ultima oră
Pe aceeași temă