8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAproape 20 de firme IT&C pot fi listate pe bursă

Aproape 20 de firme IT&C pot fi listate pe bursă

Aproape 20 de companii românești din domeniul IT&C pot fi candidate la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti pe sistemul alternativ de tranzacţionare, care va fi modificat şi relansat până la finele anului, a declarat Radu Georgescu, fondatorul grupului de firme GeCAD.

"Fiecare bursă are un anumit tip de investitori şi, pentru a avea o listare de suuces, viitoarea companie listată trebuie să se plieze pe specificul acestora. De asemenea, cred că pentru a fi un succes, listarea unei coimpanii trebuie să se facă pe bursa ţării unde vinde cel mai mult. Nu poţi să te duci pe bursa americană cu o companie care vinde numai în România. Dacă este un business local, te listezi pe bursa locală. Dacă este un business regional, te listezi pe o bursă regională. În România, cred că un număr de 10-20 de companii locale din domeniul IT&C pot fi candidate serioase la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti", a declarat fondatorul grupului de firme GeCAD, Radu Georgescu, citat de Mediafax.

El a fost prezent miercuri la deschiderea şedinţei bursiere, alături de directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, şi preşedintele Asociație Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Andrei Pitiş.

"În ultimii 10 ani, am spus în repetate rânduri că singurul lucru care lipseşte cu adevărat economiei României este o bursă funcţională. Venirea la conducerea Bursei de Valori Bucureşti a lui Ludwik Sobolewski îmi dă senzaţia că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună şi am speranţa că vor continua în aceeaşi direcţie. Faptul că sunt aici, la deschiderea şedinţei bursiere, confirmă schimbările pozitive care au avut loc în ultima perioadă", a spus Georgescu.

El a adăugat că parteneriatele semnate între BVB şi ANIS şi BVB şi GEA Strategy&Consulting urmăresc prezentarea bursei de valori ca posibil instrument pentru finanţarea şi dezvoltarea companiilor care activează în domeniul IT&C, dar nu numai.

"Mulţi proprietari de companii din domeniul IT&C nu au luat niciodată în considerare finanţarea activităţii prin listarea pe bursă. Aceste parteneriate vor să prezinte condiţiile de intrare la cota bursei", a spus Georgescu.
Întrebat dacă este posibilă listarea unei companii din grupul GeCAD în următorii ani, el a spus că este foarte dificil să dea un răspuns clar.

"Am proiecte care au nevoie de finanţare, dar pentru mine bursa de valori din România nu a existat în ultimii 5-7 ani. Pentru companiile mari, bursa a fost un instrument de finanţare, pentru cele mici, cum sunt cele din domeniul IT&C, nu. Dacă nu au fost listări din domeniul IT&C, nu au fost atât din cauza lipsei investitorilor, cât şi din cauza lipsei companiilor", a spus fondatorul GeCAD, potrivit sursei citate.

El a mai spus că nu are plasamente pe BVB, dar deţine acţiuni din domeniul IT&C listate pe alte burse.
Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a afirmat că până la finele anului va fi modificat şi relansat sistemul alternativ de tranzacţionare, cunoscut şi sub denumirea CAN-ATS.

"Va fi o relansare a pieţei pentru companii mici şi medii sau poate numai mici, din mai multe sectoare de activitate, de la start up-uri la companii mature", a spus Sobolewski.

În prezent, pe sistemul ATS sunt prezente SIF Imobiliare, Fides Capital, IMSAProiect, Premia Finanziaria SPA şi Transilvania Leasing.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă