13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialAtacuri cibernetice de amploare asupra României

Atacuri cibernetice de amploare asupra României

Două ministere şi alte două instituţii guvernamentale din România au fost ținta unui atac cibernetic de amploare care a vizat sute de instituţii guvernamentale şi militare din Europa şi din Orientul Mijlociu.

Prima informație a venit dinspre producătorul de aplicaţii de securitate informatică Kaspersky Lab, care a anunțat că există o vastă operațiune de spionaj cibernetic intitulată „Epic Turla“, ­ultimul atac datând din 5 august. Potrivit Kaspersky Lab, o mare parte din victimele operaţiunii de spionaj cibernetic sunt localizate în Orientul Mijlociu și în Europa.

“Cu toate acestea, numeroase alte victime provin din alte regiuni, cum ar fi Statele Unite sau Rusia. În total, experții Kaspersky Lab au identificat câteva sute de adrese IP afectate la nivel global, distribuite în peste 45 de țări”, se mai spune în comunicatul producătorului de aplicaţii de securitate informatică citat de Mediafax. Pe primul loc la numărul de victime se situează Franța, România aflându-se pe locul șapte, cu 15 adrese IP afectate. Printre cele 15 victime identificate pe teritoriul României se numără două ministere, două alte instituţii guvernamentale, companii private, precum și utilizatori de internet rezidențial sau mobil. “România este, de asemenea, țara cu cele mai multe site-uri infectate (șase) care susțin atacul Epic Turla în acest moment, aflându-se astfel pe primul loc în lume din perspectiva apetitului atacatorilor pentru noi victime. Sunt vizate ținte care prezintă interes pentru atacatori, cum ar fi utilizatorii care accesează internetul de la adrese IP guvernamentale”, se arată în comunicatul Kasperky.

Victime – guverne și ambasade

La puțin timp, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a confirmat că entităţi statale din România sunt vizate de un nou atac cibernetic de anvergură. Sava a precizat că atacul are ca sursă grupări de criminalitate informatică, grupări extremist-teroriste şi chiar actori statali. “Pot să vă confirm că vorbim despre un nou atac ciberne­tic de anvergură la adresa României, sunt vizate entităţi statale din România”, a spus Sava. El a menţionat că Serviciul desfăşoară “investigaţii ce acoperă o paletă diversă”.

Înfiinţat în urmă cu 17 ani, Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producători mondiali de soluţii de securitate informatică. Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume. Proiectul de spionaj cibernetic “Epic” a fost utilizat în atacuri cibernetice începând cu 2012 și a culminat în perioada ianuarie-februarie a acestui an. Victimele proiectului ­„Epic“ aparțin următoarelor categorii: organizații guvernamentale (minis­tere ale afacerilor interne, economiei, afacerilor externe, servicii de informații și securitate), ambasade, armată, organizații din domeniul cercetării și al educației, companii farmaceutice.    

Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă