12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCEO-ul Cisco i s-a plâns lui Obama de practicile NSA

CEO-ul Cisco i s-a plâns lui Obama de practicile NSA

CEO-ul companiei de echipamente de telecomunicaţii Cisco, John Chambers, i s-a plâns preşedintelui Barack Obama în legătură cu practicile Agenţiei de informaţii NSA, care dăunează, în opinia sa, activităţilor în străinătate ale companiilor americane în domeniul tehnologiei, relatează AFP, preluată de Mediafax.

„Această problemă afectează un întreg sector”, afirmă Chambers în scrisoare, după care AFP a obţinut o copie. El se referă la informaţii de presă publicate săptămâna trecută despre interceptări şi modificări efectuate de către NSA unor echipamente informatice şi de telecomunicaţii aflate în tranzit de la producători către cei care le-au achiziţionat. Unul dintre producătorii citaţi este Cisco, un furnizor important de infrastructuri pentru reţele.

„Dacă aceste acuzaţii sunt adevărate, aceste acţiuni vor dăuna încrederii în sectorul nostru şi capacităţii companiilor în domeniul tehnologiei de a furniza produse la scară mondială”, a avertizat Chambers. „Nu putem, pur şi simplu, să funcţionăm în acest fel”, a adăugat CEO-ul Cisco. „Înţelegem ameninţările reale şi importante care există în această lume, dar este necesar să respectăm relaţiile de încredere din sector cu clienţii noştri”, a subliniat el.

Chambers i-a cerut preşedintelui Obama noi reguli de conduită pentru garantarea faptului că există garanţii şi limite pentru a servi aceste obiective de securitate naţională, răspunzând în acelaşi timp nevoilor comerţului mondial. Fără acest lucru, spune Chambers, „ne temem că va fi adusă o atingere dominaţiei tehnologice a ţării noastre”.

Un purtător de cuvânt Cisco a confirmat pentru AFP că preşedintele-director general al grupului i-a scris şefului statului, dar nu a dorit să comenteze asupra conţinutului scrisorii. Vicepreşedintele Cisco însărcinat cu probleme juridice Mark Chandler a apreciat anterior, într-o postare pe blog, că anumite acţiuni ale Guvernului american merg „prea departe”.

„Noi ne conformăm legilor americane şi ale altor numeroase ţări care limitează exporturile către anumiţi clienţi şi anumite destinaţii, deci este necesar să putem conta pe Guvern să nu se amestece în livrarea legală a produselor noastre”, scria el săptămâna trecută.

Mai mulţi actori din sectorul tehnologiei americane s-au plâns deja în urma dezvălurii spionajului online la scară mare practicat de către NSA. Cofondatorul reţelei de socializare Facebook Mark Zuckerberg i-a scris şi el, în martie, preşedintelui Obama, evocând o „ameninţare” la adresa Internetului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă