11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCercetătorii propun tactici pentru folosirea datelor de pe Twiter în cercetare în...

Cercetătorii propun tactici pentru folosirea datelor de pe Twiter în cercetare în mod etic

Twitter este una dintre cele mai populare reţele sociale din lume. Miliarde de tweet-uri prezintă o perspectivă nefiltrată de opinii publice și experiențe. Cercetatorii pot deduce foarte multe lucruri din cele 140 de caractere, de la urmărirea focarelor de boli pâna la prezicerea tulburărilor sociale.

Spre deosebire de alte site-uri de social networking, Twitter oferă multiple interfețe de programare a aplicațiilor care permit streaming-ul de date in timp real. Metadatele din flux pot include chiar geolocaţii care indică cu precizie coordonatele geografice exacte ale unui utilizator.

Cantitatea mare de date disponibile din tweet-uri este extrem de utilă pentru cercetători, dar manipularea acestor informații necesită un cadru etic.

Caitlin Rivers din Hanover, New Hampshire, o doctorandă in Programul de Biologie Genetică şi Bioinformatică, împreună cu Bryan Lewis, un cercetător în Laboratorul de Dinamica Reţelelor şi Ştiinţa Simulărilor de la Institutul de Bioinformatică din Virginia, National Capital Region, au propus un set de linii directoare etice pentru cercetătorii care folosesc datele de pe Twitter.

În prezent, cercetătorii pot accesa un eşantion aleatoriu de aproximativ 1% din toate tweet-urile sau pot aduna până la 3.200 de tweet-uri de la un singur utilizator, retroactiv. În 2010, Twitter a donat întregul registru al istoricului de tweet-uri Bibliotecii Congresului SUA.

În februarie 2014, Twitter a introdus un program-pilot care ar putea da acces deplin cercetătorilor la datele publice și istoricul Twitter. Varietatea de moduri în care cercetătorii pot utiliza Twitter ca instrument de cercetare este probabil să continue să crească.

Prin vizualizarea spațiilor online în acelaşi mod în care le vedem pe cele fizice, există norme sociale cu privire la intimitate. Cu toate acestea, utilizatorii Twitter de multe ori nu se așteaptă ca mișcările lor să fie urmărite sau informațiile lor personale – înregistrate.

"De ce ar trebui ca spaţiile online, cum ar fi Twitter să nu fie supuse acelorași standarde?" a spus Rivers. "Twitter e o sursă de date incredibilă pentru oamenii de ştiinţă, dar şi un potenţial risc în intimitatea utilizatorilor. Regulile noastre orientative sunt doar câteva moduri simple prin care oamenii de ştiinţă să respecte intimitatea utilizatorilor de Twitter în timp ce îşi fac cercetarea."

Făcută după modelul Dreptului la Intimitatea Consumatorului al SUA, Rivers şi Lewis subliniază următoarele 6 reguli pentru folosirea etică a datelor Twitter:

1. Faceţi-vă obiective, metodologii și practici de manipulare a datelor transparente și ușor accesibile.

2. Protejați anonimatul autorilor prin nepublicarea informațiilor de identificare fără acord.

3. Onorați eforturile utilizatorilor Twitter de a controla datele lor personale prin omiterea tweet-urilor private sau șterse.

4. Nu folosiţi datele de pe Tweet pentru a strânge informații personale din alte surse.

5. Lucraţi în colaborare cu Consiliul Instituţional de Analiză pentru studii care pot compromite confidențialitatea și anonimatul.

6. Respectaţi contextul în care a fost trimis un tweet.

Aceste reguli simple încearcă să provoace o discuţie deschisă în comunitatea ştiinţifică.

"Am ajuns într-un punct al cercetării digitale unde avansarea tehnologică e mai importantă decât practica etică." a afirmat Rivers.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...
Ultima oră
Pe aceeași temă