10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCluj: Sisteme de operare românești ar putea fi folosite în administrație sau...

Cluj: Sisteme de operare românești ar putea fi folosite în administrație sau instituţii de apărare

O echipă de dezvoltatori a lansat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, două sisteme de operare pentru calculator, sută la sută românești, care ar putea fi folosite în administrația publică, în învățământ sau în instituțiile de apărare, acestea fiind livrate gratuit, transmite corespondentul Mediafax.

Ștefan Brândușa, coordonator dezvoltare pentru cele două sisteme de operare, a declarat, sâmbătă, la evenimentul de lansare, desfășurat la sala Auditorium Maximum a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB), că ideea unor astfel de sisteme a pornit din Cluj-Napoca în urmă cu patru ani.

”Ideea dezvoltării unor sisteme de operare noi a pornit din Cluj-Napoca, în urmă cu patru ani, în anul 2011, iar abia acum echipa noastră de dezvoltatori, programatori și specialiști în IT  – RogentOS, a reușit să lanseze două sisteme, bazate pe platforma Linux, care sunt produse sută la sută românești. Este vorba de Kogaion și Argent. Primul sistem de operare are ca țintă oamenii obișnuiți, utilizatorul de acasă, dar se adresează și administrației publice sau instituțiilor de învățământ. Argent este un modul de server care vizează securitatea națională și se adresează instituțiilor de apărare, cum ar fi Ministerul Apărării, cel de Interne, dar și STS, SRI. Sistemul Argent are niște particularități care ne ajută să protejăm sistemul de apărare mai eficient decât cele existente, are o filtrare consecventă și un model de securizare mai mare decât alte sisteme de operare”, a spus Brândușa.

Potrivit acestuia, cele două sisteme de operare vor fi puse gratuit la dispoziția utilizatorilor, astfel că aceștia nu vor mai trebui să plătească licențe.

”Vom prezenta noile sisteme de operare Guvernului, ministerelor din domeniul apărării, instituțiilor din administrația publică, primăriilor, pentru a le testa. Suntem siguri că instituțiile de apărare ar fi interesate de produsul nostru. Noile sisteme le-ar putea înlocui pe cele existente în prezent pe calculatoare”, a subliniat Ștefan Brândușa.

Acesta a menționat că numele Kogaion vine de la muntele sfânt al dacilor, iar Argent derivă din cuvântul latinesc care înseamnă argint, fiind ”simbolul defensivei, al rezistenței”.

Echipa de programatori lucrează la un al treilea sistem de operare numit Argos, conceput pentru telefoane mobile sau tablete, care ar putea înlocui actualele sisteme existente pe aceste dispozitive.

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă