16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi israelieni au fost condamnați pentru atacuri informatice asupra unor bănci românești....

Doi israelieni au fost condamnați pentru atacuri informatice asupra unor bănci românești. Pedepsele depășesc 18 ani de închisoare

Doi cetățeni israelieni au fost condamnați definitiv, în România, pentru atacuri informatice asupra unor bănci, informează joi Digi 24.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Iahr Giora la 9 ani și 8 luni de închisoare și pe Azouri Oren Avraham la 9 ani de închisoare. Complicele lor român, George Tohăneanu, a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare.

Cei doi cetățeni israelieni au fost condamnați pentru tentativă de spionaj și activități pe linia agresiunilor de tip cibernetic asupra sistemului bancar național.

Potrivit procurorilor DIICOT, Azouri Oren Avraham a primit, deținut și transmis lui Iahr Giora, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, cel puțin trei dispozitive electronice ce conțineau o aplicație tip malware.

Cu această aplicație putea fi accesat neautorizat orice sistem informatic la care accesul este restricționat sau blocat, de culegere de date și informații necesare preluării de la distanță a controlului deplin asupra rețelei informatice atacate, prin substituirea în drepturile administratorului de sistem.

Cei doi israelieni au mai fost acuzat că au facilitat accesul, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, mai multor reprezentanți ai unei organizații străine din Israel la un ansamblu de date și informații clasificate în legislația națională ca secrete de stat.

De asemenea, ei sunt acuzați că au efectuat, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, activități concrete de intermediere, respectiv de sprijinire din punct de vedere logistic a unor operațiuni de spălare de bani având ca obiect fonduri de proveniență ilicită.

Cei doi infractori au fost trimiși în judecată în iulie 2015 de procurorii DIICOT.

Unul dintre aceștia, Iahr Giora, este un israelian de origine română, care a derulat și afaceri în România, cum ar fi cele din Zona Liberă Giurgiu. La începutul anului 2013, Ministerul Justiției i-a aprobat lui Iahr Giora cererea de redobândire a cetățeniei române, cu stabilirea domiciliului în România.

La rândul lui, Oren Azouri apare drept directorul general al unei firme din București care activează în domeniul imobiliar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă