15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFacebook lucrează la un program de citit gândurile

Facebook lucrează la un program de citit gândurile

Gigantica reţea de socializare a adunat o echipă care lucrează la construirea unei tehnologii ce le va permite telefoanelor inteligente să citească gândurile utilizatorului, pentru ca acesta să nu mai fie nevoit să se uite la ecran şi să tasteze mesaje sau emailuri, ci doar să se gândească la ele, relatează The Guardian.

Compania are un departament special pentru astfel de proiecte şi colaborează cu 17 universităţi, inclusiv celebrele Harvard şi Princeton. Departamentul este condus de fostul director al Agenţiei pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării, Regina Dugan, o instituţie guvernamentală care, de-a lungul timpului, a inventat internetul şi dispozitivele pentru GPS folosite în industria electronică.

Regina Dugan a declarat că, deşi proiectul mesajelor telepatice pare imposibil, tehnologia există deja – persoane care au implanturi pe creier pot scrie 8 cuvinte pe minut. Cercetătorii Facebook încearcă să obţină acum o tehnologie care să nu necesite implanturi şi să permită scrierea a 100 de cuvinte pe minut.

Cei 60 de cercetători ai echipei speciale de la Facebook plănuiesc să creeze senzori non-invazivi care să poată măsura activitatea cerebrală la rezoluţie foarte mare pentru a decoda în timp real semnalele asociate cu limbajul. O astfel de tehnologie nu există încă, deci trebuie inventată, mai spune Regina Dugan.

Savanţii încearcă să folosească imagini optice – utilizând lasere pentru a captura schimbările din proprietăţile neuronilor exact în momentul în care acestea se produc – pentru a culege cuvintele direct din creierul uman înainte ca acestea să fie pronunţate. Dacă aceste semnale ar putea fi citite, ar putea fi transmise în tăcere altor persoane.

Regina Dugan recunoaşte că sună înspăimântătoare ideea ca o companie să poată accesa gândurile umane, dar subliniază că programul nu va decoda toate gândurile, ci doar cuvintele pe care persoana respectivă intenţionează oricum să le spună.

Facebook doreşte să citească activitatea cerebrală şi pentru a putea dezvolta un „mouse al creierului” pentru realitatea augmentată. Regina Dugan spune că în viitor toată lumea va purta ochelari de realitate augmentată, care vor îmbogăţi câmpul vizual cu informaţii suplimentare şi vor oferi tot felul de facilităţi utilizatorilor. Iar acest „mouse al creierului” va fi instrumentul de navigare prin toată această realitate augmentată.

În plus, Facebook vrea să găsească o metodă de transmitere a gândurilor direct de la o persoană la alta. Una să scrie un email doar prin puterea gândului, iar cea care-l primeşte să-l simtă, nu să-l citească.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu anunță că programul supermarketurilor NU se modifică în weekend

Supermarketurile nu se închid în weekend și nici nu vor avea program modificat. Premierul Marcel Ciolacu anunță că nu este benefică această măsură. „Vreau să...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă