12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFBI a decodat telefonul iPhone al suspectului de la San Bernardino

FBI a decodat telefonul iPhone al suspectului de la San Bernardino

Anchetatorii din Statele Unite au reuşit să decodifice telefonul iPhone al unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), deși compania producătoare, Apple, a refuzat să-i ajute, informează AFP, citată de Agerpres.

Autoritățile au anunţat luni că au putut accesa informațiile din telefon, punând capăt unei dispute judiciare de mai multe săptămâni cu producătorul firma Apple.

Guvernul a "accesat cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui (Syed) Farook şi, prin urmare, nu mai are nevoie de asistenţă din partea Apple", se menţionează într-un document trimis justiţiei de autorităţile americane. 

Acestea au cerut anularea ordinului cu care au încercat să oblige Apple să îi ajute pe anchetatori. 

"Decizia noastră de a pune capăt procedurii se bazează numai pe faptul că, beneficiind recent de asistenţă din partea unui terţ, suntem capabili în prezent să deblocăm acest iPhone fără a compromite informaţiile din telefon", a precizat Eileen Decker, procuror federal pentru centrul Californiei, într-un comunicat. 

Guvernul american anunţase săptămâna trecută că se află pe urmele unei metode susceptibile de a debloca aparatul, lăsând astfel să se întrevadă posibilitatea de a scurta bătălia judiciară cu Apple, care ameninţa să fie lungă şi periculoasă. 

FBI a cerut Apple să ajute la deblocarea unui iPhone al unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din oraşul californian San Bernardino, considerat un act terorist, în care şi-au pierdut viaţa 14 persoane, solicitare care a fost însă respinsă de compania de tehnologie. 

Cazul a creat o ruptură majoră între cei care cred că utilizatorul unui aparat electronic, cum ar fi un smartphone, trebuie să poată păstra informaţii private datorită blocării şi cei care consideră că anchetele legitime ale poliţiei ar trebui să prevaleze. 

"Trebuie să decidem, ca ţară, câtă putere ar trebui să aibă guvernul în ceea ce priveşte datele noastre şi intimitatea noastră", a declarat recent directorul general al Apple, Tim Cook.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă