25.7 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialFețele prietenilor tăi ar putea fi parola ta în viitor

Fețele prietenilor tăi ar putea fi parola ta în viitor

Una dintre probleme cu folosirea de parola pentru a demonstra identitatea e că parolele care sunt ușor de ținut minute sunt ușor de spart de un posibil atacator al contului tău, iar cele greu de ghicit sunt și greu de ținut minte.

Rob Jenkins de la Universitatea din York și colegii săi propun un nou sistem bazat pe recunoașterea facială care se numește Facelock.

Majoritatea dintre noi nu avem memeoria necesară pentru a ține minte șiruri lungi de caractere arbitrare, dar putem ține minte și recunoaște fețe. Abilitatea noastră de a recunoaște oameni pe care îi știm, chiar și când nu i-am mai văzut de mult timp, chiar și când fotografia are calitate proastă, iar personajul se uită în altă parte sau are ochelari de soare și o șapcă trasă pe ochi, este extraordinară. Facelock încearcă să integreze această abilitate într-un sistem de autentificare a identității.

Atunci când cunoaștem pe cineva putem să îl recunoaștem și în imagini neclare, dar această abilitate nu implică și fețele necunoscute. Dacă nu cunoaștem o persoană ne este greu să identificăm două imagini diferite ale aceleiași persoane.

Acesta este principiul de bază propus de sistemul de autentificare. Cuiva care încearcă să-și autentifice identitate i se vor oferit câteva pagini care au fiecare câte nouă fețe dintre care una este o persoană cunoscută. Pentru a demonstra identitatea va trebui să găsească persoana cunoscută pe fiecare pagină.

În faza de testare, subiecții ar trebuit să aleagă imagini ale unor persoanlități obscure necunoscute publicului larg, dar familiare lor. Aceștia au avut o acuratețe de 97,5%, comparativ cu cea a presupușilor atacatori care au reușit doar 1%. Chiar și un an mai târziu subiecții au reușit să indentifice fețele cu o rată de succes de 86%.

Cercetătorii au verificat și dacă cineva care ne cunoaște bine ar putea recunoaște multe dintre aceleași fețe. Interesant este că partenerii de viață și prietenii aproapiați au reușit doar în 6,6% din cazuri. Colegii s-au descurcat și mai prost.

Sistemul se confruntă totuși cu o serie de întrebări încă fără răspuns: Cum vor fi alese imaginile pentru sistem? Cum vor găsi imagini suficient de diferite ale aceleași persoane și cum vor știi cât e diferit e suficient de diferit? Ar putea un program de recunoaștere facială să spargă sistemul?

Sursă foto:www. blogs.discovermagazine.com

Cele mai citite

Există risc de inundații pe 15 râuri din România, avertizează specialiștii de la “Apele Române”

Specialiștii hidrologi din cadrul INHGA au emis o atenționare de Cod galben, valabilă începând de luni, 3 iunie 2024, de la ora 15:00, până...

Marketingul online poate aduce 200% profit: Sfaturile experților pentru antreprenori

Află cum pot obține antreprenorii profit de până la 200% din investiția în marketing online față de cel tradițional de la experții în domeniu.  Cuantifică...

Crește acciza la carburanți. Benzina și motorina se vor scumpi

Acciza la carburanți va crește în România de la data de 1 iulie 2024 ceea ce înseamă că, foarte probabil, prețurile la pompă se...
Ultima oră
Pe aceeași temă