21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialFondatorul WikiLeaks împlinește doi ani de când s-a refugiat în sediul Ambasadei...

Fondatorul WikiLeaks împlinește doi ani de când s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra

Fondatorul site-ului WikiLeaks Julian Assange, refugiat de doi ani în sediul Ambasadei Ecuadorului din Londra, a declarat miercuri că este implicat într-o cooperare cu Edward Snowden şi că acţionează pentru a-şi "spăla" numele, fără să spere la o "eliberare" rapidă, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Într-o videoconferinţă de presă susţinută miercuri, cu o zi înainte de împlinirea a doi ani de când s-a refugiat în ambasadă, australianul, în vârstă de 42 de ani, a dat asigurări că WikiLeaks este activ în continuare, chiar dacă despre site-ul – care a făcut Statele Unite să tremure difuzând aproximativ 700.000 de documente secrete – se vorbeşte mai puţin decât se vorba deunăzi.

Australianul s-a refugiat la 19 iunie 2012 în acest sediu care se bucură de inviolabilitate diplomatică, pentru a scăpa unei extrădări către Suedia, unde este acuzat de comiterea unor agresiuni sexuale pe care le neagă. El se teme că din Suedia ar urma să fie trimis şi judecat în Statele Unite, mai scrie sursa citată.

Avocaţii săi au anunţat că va depune o nouă cerere, marţi, către autorităţile judiciare suedeze, în speranţa anulării mandatului de arestare emis pe numele său.

"Chiar dacă am reuşi să anulăm mandatul de arestare suedez emis în urmă cu aproape patru ani, am în continuare cea mai importantă problemă cu Statele Unite, cu procedura lor în curs şi poate un mandat de extrădare", a adăugat Assange, referindu-se la ancheta efectuată de către un mare juriu în Statele Unite împotriva WikiLeaks.

El s-a adresat secretarului american al Justiţiei Eric Holder, îndemnându-l "să abandoneze imediat ancheta în domeniul securităţii naţionale împotriva WikiLeaks sau să demisioneze".

În plus, a acuzat Londra că a "anulat în mod unilateral" un Grup de lucru cu Ecuadorul al cărui obiectiv era să găsească o ieşire din impasul în care se află. Ţara sud-americană i-a acordat azil, însă Londra intenţionează să-l aresteze imediat ce iese din sediul ambasadei.

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă