15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialGiganții din sfera IT, în conflict cu autoritățile americane

Giganții din sfera IT, în conflict cu autoritățile americane

Apple, Microsoft şi alte companii tehnologice americane sunt implicate în conflicte cu autorităţile din SUA privind accesul la date, informează Mediafax.

În cadrul unei anchete referitoare la arme şi droguri, Departamentul de Justiţie a obţinut vara aceasta un ordin judecătoresc care soma Apple să predea în timp real mesajele dintre diferiţi suspecţi care folosesc telefoane iPhone. Apple a răspuns însă că nu poate da curs cererii, întrucât sistemul său de mesagerie iMessage este criptat.

Oficialii guvernamentali au avertizat de mult timp că astfel de dispute sunt inevitabile, în condiţiile în care companii tehnologice ca Apple şi Google folosesc sisteme de criptare tot mai performante. După mai multe cazuri asemănătoare, oficialii Departamentului de Justiţie şi ai FBI au pledat pentru chemarea Apple în instanţă, potrivit unor oficiali.

Această opţiune a fost amânată pentru moment, dar Departamentul de Justiţie este deja implicat într-un proces cu altă companie, Microsoft. Acest caz, care se judecă miercuri la o Curte de apel din New York şi este urmărit de reprezentanţii industriei şi de susţinătorii libertăţilor civile, a început când compania a refuzat să dea curs unui mandat din decembrie 2013, care cerea emailurile unui suspect de trafic de droguri. Microsoft a afirmat că autorităţile trebuie să obţină ordin de la un tribunal irlandez, deoarece emailurile sunt stocate pe servere din Dublin.

Conflictele cu Apple şi Microsoft reflectă dorinţa companiilor tehnologice americane de a demonstra că încearcă să protejeze datele clienţilor, în era post-Edward J. Snowden.

Preşedintele Barack Obama le-a cerut oficialilor de la Casa Albă, Departamentul de Securitate Internă, Departamentul de Justiţie, FBI, agenţiile de informaţii şi celor responsabili de securitatea cibernetică să propună soluţii pentru problema accesului la tehnologie, însă aceştia nu şi-au soluţionat încă divergenţele, potrivit unor oficiali.

În plus, după luni de cercetări, Casa Albă nu a reuşit să dea un răspuns public la argumentul că o victorie în cazul Microsoft ar oferi Guvernelor autoritare, în special celor din China şi Rusia, o modalitate de a obţine acces la servere localizate în SUA.

Cele mai citite

VIDEO. Manchester City, noua și vechea campioană a Angliei. Trupa lui Guardiola câștigă titlul în Premier League

Manchester City a făcut istorie în fotbalul englez, câștigând pentru al patrulea an consecutiv titlul de campioană a Angliei. Această performanță este una de...

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Ecuație rezolvată în Liga 1! CFR Cluj, vicecampioană, Universitatea Craiova termină pe locul 3

CFR Cluj e noua vicecampioană a României, în timp ce Universitatea Craiova a terminat pe ultima poziție a podiumului Ligii 1, după rezultatele înregistrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă