15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialGoogle, tot mai departe de un acord cu UE

Google, tot mai departe de un acord cu UE

 

Google se chinuie de ani buni să ajungă la o înţelegere cu Uniunea Europeană pentru a evita plata unei amenzi imense după demararea unei investigaţii asupra monopolului companiei americane care privește căutarile pe internet. Se pare că cele două părţi nu au ajuns încă la un acord ferm, aşa cum reiese din scrisoarea comisarului european Joaquín Almunia, însă sunt dispuse la compromisuri.

Într-o scrisoare către colegii săi comisari, Almunia spune că a fost abilitat de Comisia Europeană să investigheze „mai multe acuzaţii de practici anticoncurenţiale, precum şi pieţele care vor fi afectate.” El a menţionat că reţelele sociale, site-urile de video streaming, sistemele de operare ale telefoanelor mobile, precum şi aplicaţiile mobile vor fi supuse unor teste pentru a vedea cât de „controlate” sunt de către gigantul Google. În scrisoarea sa, Joaquín Almunia a mai precizat că respectarea de către Google a legislaţiei UE în domeniul concurenţei va fi monitorizată foarte atent.

Analiștii spun că scrisoarea comisarului Almunia nu este altceva decât o mişcare defensivă şi are scopul de a linişti apele, mai ales că în trecut Almunia ar fi încercat o acţiune mult mai fermă împotriva Google. Cazul a început în 2010, dar oficialii au fost informaţi despre demararea anchetelor informale încă de la mijlocul anului 2009.

Investigaţia a pornit în urma unor sesizări ale rivalilor companiei americane nemulțumiţi de modul în care Google îşi favorizează propriile servicii. Acordul amiabil nu pune, însă, capăt tuturor problemelor Google în spaţiul Uniunii Europene.

În ultimele săptămâni, comisarul Almunia a respins alte 20 de plângeri existente în acest caz. Aceasta este procedura normală înainte de semnarea unui acord. În acordul dintre Uniunea Europeană şi compania americană se specifică clar că Google se obligă să afişeze în cadrul căutărilor, la loc vizibil, cel puțin trei rezultate oferite de rivali. În textul acordului se mai spune că această înţelegere se va întinde pe durata a 5 ani şi se referă doar la serviciile oferite în Europa. Angajamentul permite Google să adauge noi servicii sau să modifice pagina de căutare atât timp cât asigură concurenţilor trei link-uri alături de propriile servicii specializate precum Google Shopping, Google News sau Google Finance.

Almunia a mai spus că în afara de ancheta în curs, investigaţia „cea mai avansată în acest moment” se referă la sistemul de operare Android pentru telefoane mobile al companiei Google, precum şi la promovarea acestui produs, mai ales că Google deţine aproape 80 la sută din piaţa europeană. Acuzaţiile se referă la practici care pot împiedica dezvoltarea de sisteme de operare alternative şi la condiţiile restrictive în acordurile cu producătorii de telefoane mobile.

Reclamaţii suplimentare „depuse în ultimele săptămâni”, au vizat cel puțin alte trei domenii cu privire la modul în care Google avantajează platforma de video sharing YouTube în utilizarea „catalogului video”. De asemenea, rivalii se plâng Comisiei Europene de modul în care Google se foloseşte de produsul AdWords pentru a vinde publicitate, dar şi de faptul că gigantul Google interzice vânzarea unor produse ale companiilor concurente.

Fără o soluţionare amiabilă a „conflictului” Google ar putea fi amendat cu până la 10 la sută din vânzările sale anuale la nivel mondial, adică aproape 6 miliarde dolari. Experţii antitrust spun că, în ultima perioadă, aceste sancţiuni sunt din ce în ce mai mari.

Din 30 mai, europenii au la dispoziție un formular online prin care pot solicita ștergerea, din rezultatele cautărilor de pe Google, a link-urilor către paginile cu informaţii sensibile. Decizia companiei Google vine ca urmare a unei hotărâri a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care a stabilit că cetăţenii europeni au dreptul să solicite eliminarea link-urilor către paginile cu informaţii sensibile. 

Cele mai citite

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...
Ultima oră
Pe aceeași temă