18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialHotspot Wi-Fi pe Lună

Hotspot Wi-Fi pe Lună

Wi-Fi-ul gratuit e atât de comun în parcuri și localuri din lume încât să îți pui o reclamă la fereastră că oferi un hotspot pare ceva de domeniul trecutului. Dar locația acestui nou hotspot ar trebui să impresioneze chiar și persoanele cele mai circumspecti dintre noi. Pentru prima dată, oamenii de știință au demonstrat că este posibil să transmită un semnal de internet wireless la 382.000 km de Pământ, până pe Lună.

Demonstrația făcută de cercetătorii de la NASA și MIT presupune faptul că în viitor exploratorii care vor merge pe lună ar putea teoretic da check-in pe Lună și posta "selfies" cu o viteză mai mare decât cea cu care ai putea să o faci tu de pe reţeaua ta de acasă.

Pentru a putea duce reţeaua pe Lună, cercetătorii au folosit patru telescoape din New Mexico pentru a trimite un semnal către un receiver montat pe un satelit care orbitează Luna. Fiecare telescop are aproximativ 15 cm în diametru şi funcţionează pe baza unui transmiţător cu laser care transmite informaţia prin vibraţii codate de lumină infraroşie.

Deoarece atmosfera noastră deformează semnalul în timp ce acesta călătoreşte spre Lună, cele patru telescoape transmit lumina prin coloane dierite de aer, fiecare dintre acestea având efecte de deformare diferite. Acest sistem creşte şansele ca cel puţin una dintre razele laser să interacţioneze cu receiver-ul şi să formeze o conexiune cu Luna.

Nici conexiunea în sine nu e rea, cercetătorii au reuşit să trimită informaţii de pe Pământ pe Lună cu 19,4 MB pe secundă şi au putut downloada informaţii de pe Lună cu 622 MB pe secundă, adică de 4000 de ori mai repede decât se transmite momentan informaţia prin radio-transmisii.

Întrebarea care rămâne e… care o fi parola?

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă