30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialInternetul de mare viteză se extinde încet. Comisia Europeană a aprobat reeșalonarea...

Internetul de mare viteză se extinde încet. Comisia Europeană a aprobat reeșalonarea proiectului RO-NET

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a aprobat reeşalonarea proiectului RO-NET privind construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate ale României, informează Agerpres.

Proiectul se realizează prin folosirea fondurilor structurale. Reeșalonarea aprobată miercuri de Comisia Europeană este necesară întrucât lucrările planificate în proiectul iniţial nu au putut fi terminate până la sfârşitul lui 2015 pe fondul întârzierilor la autorizarea lucrărilor la reţelele de internet de mare viteză. 

Conform unui comunicat de presă, decizia de miercuri a Comisiei Europene vizează împărţirea în două faze a proiectului major “Construirea unei reţele naţionale de internet în banda largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale” (RO-NET), din exerciţiul bugetar 2007 – 2013. 

Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă cofinanţarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). 

“Din totalul celor 2.268 de localităţi din România care nu au acces la reţele de comunicare electronică, 783 au fost incluse în proiectul RO-NET. Scopul acestuia este de a construi sisteme de conectare pentru reţeaua de internet de mare viteză, în zonele dezavantajate din România, pentru a genera creştere economică şi a crea noi locuri de muncă”, a declarat Corina Creţu, la aprobarea deciziei de fazare. 

Înaltul oficial european este de părere că decizia de modificare a proiectului este esenţială întrucât este un proiect important pentru România, pentru dezvoltarea ţării. 

“Accesul la internetul de mare viteză va permite locuitorilor din zonele dezavantajate să beneficieze de mai multe oportunităţi. Mă refer mai ales la noi şanse pentru tineri în domeniul educaţiei, dar şi pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi la crearea de locuri de muncă. Este un proiect ce contribuie la reducerea decalajului digital existent între zonele rurale şi cele urbane. 400.000 de români, 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la internet de mare viteză”, susţine Corina Creţu. 

Proiectul major “Construirea unei reţele naţionale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale” face parte din Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice pentru asistenţă structurală şi prevede instalarea a 3.265 de kilometri de fibră optică, în completarea actualei infrastructuri de telecomunicaţii din România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Vești bune despre economie. S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă

Agenţia de rating S&P a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A3 pentru datoria pe termen lung...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...
Ultima oră
Pe aceeași temă