20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialIrlanda va investiga accesul serviciilor americane de securitate la datele utilizatorilor Facebook

Irlanda va investiga accesul serviciilor americane de securitate la datele utilizatorilor Facebook

Irlanda va investiga o reclamaţie legată de posibilul acces al serviciilor americane de securitate la datele private ale utilizatorilor Facebook, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat invalid un acord transatlantic referitor la transferurile de date, în vigoare în ultimii 15 ani.

Comisia pentru Protecţia datelor din Irlanda a acceptat să investigheze o plângere a unui fost student austriac la drept, Max Schrems, în urma deciziei din   octombrie a Curţii Europene de Justiţie, a declarat marţi, la Dublin, avocatul Comisariatului, Paul Anthony McDermott, relatează Bloomberg.

Autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul protecţiei datelor refuzase iniţial să analizeze plângerea aflată la baza cazului judecat de Curtea Europeană de Justiţie, care a dus la anularea acordului cunoscut sub denumirea de Safe Harbour, convenit de UE şi SUA în anul 2000.

Rossa Fanning, avocat al Facebook, a declarat că operatorul reţelei de socializare respectă în totalitate legislaţia irlandeză şi cea comunitară şi se va implica în investigaţia autorităţii din Irlanda.

“Facebook nu a făcut niciodată parte din orice fel de program care să fi acordat Guvernului american acces la serverele companiei. Vom răspunde la întrebările Comisiei pentru Protecţia Datelor, care examinează măsurile de protecţie luate în transferurile de date personale în conformitate cu legea”, a anunţat compania într-un comunicat.

Cazul din Irlanda vine în paralel cu un litiu din Viena, în care Schrems a încercat să declanşeze un proces colectiv împotriva Facebook, acuzând compania că a încălcat legislaţia europeană în domeniul confidenţialităţii datelor printr-o politică conformă cu programul Prism al Agenţiei Americane de Securitate NSA, în cadrul căruia companiile pun la dispoziţia Guvernului datele utilizatorilor.

În luna iunie, un tribunal din Viena a respins procesul colectiv.

Facebook a anunţat că apelul intentat de Schrems a fost la rândul său respins printr-o decizie în care se afirmă că nu poate intenta un proces în numele altor persoane.

Decizia din această lună a Curţii Europene de Justiţie arată justificarea acţiunilor lui Schrems în justiţia irlandeză, întrucât divizia europeană a Facebook este înregistrată în Irlanda. Schrems acuză divizia din Irlanda a Fecebook că a transferat în mod ilegal date ale utilizatorilor către agenţiile americane de securitate.

Facebook, ca şi alţi giganţi din sectorul tehnologiei, este afectată de dezvăluirile făcute de Edward Snowden în 2013. Companiile au încercat să îşi asigure utilizatorii sau clienţii că produsele lor sunt sigure şi că nu transferă în mod voit date ale acestora Guvernului american.

Rețeaua de socializare Facebook a început să le reamintească utilizatorilor săi momente din viața lor care au rămas în istoria platformei: de la debutul unor prietenii, la momente cu familia în oraș, Facebook îți reîmprospătează memoria. Însă, cum nu toate amintirile sunt plăcute, rețeaua de socializare a introdus un filtru pentru momentele pe care utilizatorii ar prefera să le uite.Pentru prima dată, rețeaua de socializare va permite fiecărui utilizator să nominalizeze persoanele de care vrea să își amintească sau zilele în care s-a petrecut ceva important. Aceste amintiri vor fi readuse la viață cu ajutorul caracteristicii ”În această zi”.

Caracteristica „În această zi” a fost introdusă în martie și funcționează ca un ”salt în timp”, deoarece le amintește utilizatorilor de anumite fotografii, postări, evenimente care s-au petrecut într-o anumită zi. Deocamdată, acest ”salt în timp” nu este accesibil, Totuși, cei care vor să evite momentele neplăcute pot accesa butonul de Preferințe, pentru a introduce numele unei persoane sau al unei date calenderistice, iar Facebook va ignora postările aferente.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă