21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialLas Vegas: Mașina fără șofer și irigatorul care știe prognoza meteo

Las Vegas: Mașina fără șofer și irigatorul care știe prognoza meteo

Mini-dronele, casa „inteligentă“, automobilele conectate la internet şi noi dispozitive portabile vor fi principalele atracţii ale CES 2015, cea mai mare expoziţie de produse digitale, de unde nu vor lipsi noi modele de televizoare, mai mari şi mai performante decât cele lansate în anii anteriori.

Companiile de tehnologie sunt prezente săptămâna aceasta în Las Vegas la cel mai mare târg de tehnologie, Consumer Electronics Show (CES), unde îşi prezintă cele mai noi produse şi soluţii. Spre deosebire de alte târguri de tehnologie precum Mobile World Congress – Barcelona (2-5 martie), CeBIT – Hanovra (16-20 martie), IFA – Berlin (4-9 septembrie) unde sunt lansate produse care sunt comercializate la scurt timp, la CES expozanţii vin cu tehnologii futuriste, prototipuri care nu vor fi disponibile în viitorul apropiat.

Consumer Electronics Show (CES), care se va desfăşura în perioada 6-9 ianuarie la Las Vegas, reuneşte peste 3.500 de participanţi care vor prezenta produse şi tehnologii în premieră către aproximativ 150.000 de vizitatori avizaţi, din industria IT sau presa de profil.

Dacă expoziţiile anterioare au fost dominate de televizoarele cu rezoluţie Ultra HD (4K sau UHD), CES 2015 aduce în prim plan tehnologii care încă nu şi-au făcut loc pe piaţa bunurilor de larg consum, precum drone, dispozitive portabile şi o gamă variată de produse şi echipamente conectate la internet, inclusiv casele „smart”.

De exemplu, sistemul Blossom pentru controlul irigatoarelor de grădină utilizează prognozele meteo disponibile online pentru a porni irigatoarele şi poate fi controlat cu ajutorul smartphone-ului, notează BBC.

Samsung, care anul trecut a pre­luat dezvoltatorul de case „inteligente” SmartThings, a indicat că discursul preşedintelui companiei din des­chiderea CES 2015 va fi axat pe tehnologiile „internetului lucrurilor”, concept care descrie totalitatea obiectelor care pot fi conectate la internet. Producătorii auto sunt aşteptaţi şi în acest an în număr mare la târgul de la Las Vegas.

Volkswagen a anunţat că va prezenta cel puţin 10 modele, o premieră pentru constructorul german, în timp ce Mercedes va profita de ocazie pentru a dezvălui un nou prototip de automobil capabil să ruleze fără şofer, scaunele pentru pasageri fiind poziţionate faţă în faţă.

Vizitatorii vor putea urmări o demonstraţie privind funcţionarea unei aplicaţii smartphone pentru parcarea de la distanţă a unui autoturism BMW, iar compania americană Ford este aşteptată să dezvăluie cea de-a treia generaţie a sistemului software Sync.

Dronele vor avea o secţiune dedicată în cadrul CES anul acesta, iar compania britanică Torquing Group ar putea fura luminile reflectoarelor cu Zano, o mini-dronă cu patru elice de mărimea unei palme, capabilă să filmeze la rezoluţii înalte.

Printre producătorii de drone care ­şi-au anunţat prezenţa la târg se numără şi Air Dog, care va dezvălui o dronă echipată cu o cameră video GoPro care îşi urmează automat proprietarul.

Televizoarele, atracţia tradiţională la CES încă de la prima ediţie, din 1967, vor fi prezente în număr mare şi la expoziţia din 2015, produsele prezentate de LG, Sony şi Samsung fiind printre cele mai aşteptate.

În zona smartphone-urilor şi a accesoriilor digitale, Samsung este aşteptat să prezinte un teaser cu noul Galaxy S6, modelul de vârf al producătorului sud-coreean, în timp ce producătorul de aparate şi echipamente foto Kodak va debuta pe segmentul telefoanelor smart cu un dispozitiv ce promite să ofere servicii de printare şi sharing.

LaCie Mirror – primul hard disk extern cu protecție la zgârieturi și șocuri

Noul hard disk extern LaCie Mirror are toate feţele lucioase, iar această caracteristică se va menţine mult timp ­după achiziţie datorită protejării fiecărei feţe cu Gorilla Glass generaţia a ­treia cu NDR (Native Damage ­Resistance). Destinat celor care percep astfel de dispozitive ca pe nişte accesorii de ­modă, LaCie Mirror nu este doar ­frumos, dar are şi o capacitate destul de mare de 1TB. Pentru a accentua valenţele de produs „preţios“, fiecare ­astfel de ­unitate va fi livrată împreună cu o ­bază realizată dintr-o singură ­bucată de lemn din Makassar. Designul aparţine designerului francez Pauline Deltour. Pe lângă faptul că va fi rezistent la şocuri şi zgârieturi, un astfel de hard disk va avea o garanţie de doi ani şi un preţ de achiziţie de aproximativ 280 de dolari începând cu finele lunii ianuarie potrivit playtech.ro.

Alcatel Pixi 3 – primul telefon ce va rula Android, Windows Phone şi Firefox OS

Pentru că fiecare platformă mobilă actuală vine cu avantajele ei, Alcatel Pixi 3 va fi disponibil cu Android, Windows Phone sau Firefox OS. ­Dispozitivul celor de la Alcatel ar putea fi primul telefon capabil să ­ruleze trei sisteme de operare diferite, Windows Phone, Android şi Firefox OS. Acesta va avea numele complet de Alcatel OneTouch Pixi 3, dar, spre deosebire de modelele precedente din această serie, nu se va rezuma la a rula doar Android – notează playtech.ro. Pixi 3 va fi disponibil în două versiuni. Una va avea o diagonală de 3,5 inci, în timp ce a doua va face un salt până la 5 inci. Marea diferenţă între cele două va fi compatibilitatea cu diferite reţele de comunicaţii.

Modelul mai mic se va limita la 3G, în timp ce fratele său mai mare va suporta şi trafic de date pe 4G LTE. Informaţiile despre configuraţia ­completă, preţ şi disponibilitate pentru Alcatel ­OneTouch Pixi 3 vor fi făcute publice zilele următoare la CES 2015.

Cureaua inteligentă, care se slăbeşte automat atunci când ­utilizatorul mănâncă prea mult

Firma franceză Emiota a prezentat, la salonul de electronice CES 2015 de la Las Vegas, o curea de pantaloni inteligentă, care se ajustează automat în timpul zilei, în funcţie de cât mănâncă utilizatorul, câtă mişcare face sau cât lichid consumă.

Mai mult, cureaua monitorizează şi activitatea utilizatorului cu ajutorul unor senzori. Astfel, Belty transmite date la aplicaţia de smartphone dedicată despre cât de mult s-a mişcat proprietarul, transmite Mashable. Atunci când a fost inactiv pentru o perioadă mai lungă, cureaua îl avertizează pe cel care o poartă că este timpul să facă puţină mişcare.­Deocamdată Belty este în faza de prototip. În cazul în care intră în producţie, cureaua va fi disponibilă în mai multe culori şi forme.

Cel mai performant procesor pentru dispozitive mobile

Nvidia a anunţat un nou procesor mobil Tegra X1 care din punct de vedere al performanțelor pare a fi cu mult peste Tegra K1. Unitatea de procesare grafică montată pe Nvidia Tegra X1 se numește Maxwell și este dotată cu nu mai puțin de 256 de nuclee, având o putere de procesare cu aproximativ 50% mai bună decât Tegra K1.

Chip-ul este unul octa-core, cu patru nuclee Cortex-A57 și patru nuclee Cortex-A53. Cei de la Nvidia sunt atât de entuziasmați în legătură cu noua lor creație, încât au declarat că acesta este ”primul procesor capabil să ­rivalizeze cu cele mai performante calculatoare și cu console de jocuri”. Nvidia Tegra X1 are o putere de procesare care, pe viitor, îl va face ideal pentru mașinile care se pot conduce singure și aplicațiile dedicate acestora. Acesta va fi disponibil din prima jumătate a acestui an. Până la lansarea lui, Nvidia Tegra X1 rămâne probabil cel mai performant procesor care poate fi găsit pe piață.

Marii absenţi

La CES nu participă companii mari precum Microsoft sau Apple. ­Microsoft preferă să închirieze un spaţiu unde invită diverşi parteneri, iar Apple a ales în urmă cu mai mulţi ani să îşi organizeze propriile evenimente.  

Cele mai citite

Procurorii și polițiștii desfășoară o operațiune contra evaziunii fiscale, cu peste 150 de percheziții

Procurorii și polițiștii din cadrul IGPR și de la Direcția Generală Anticorupție desfășoară o operațiune de combatere a infracțiunilor economico - financiare, în cadrul...

Orban, mesagerul lui Putin? Rusia consideră “acțiune ostilă” decizia UE de a nu ține cont de refuzul Ungariei în privința ajutorului pentru Ucraina

Decizia UE de a nu ține cont de obiecțiile Ungariei în chestiunea sprijinului pentru Ucraina este inclusă de Rusia în seria "acțiunilor ostile", a...

VIDEO Sebastian Burduja lansează un cântec împotriva lui Nicușor Dan: “Văd ruine când scot capul pe geam și Bucureștiul cum se spală în lighean”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, a plasat pe internet un cântec care-l critică pe actualul primar general, Nicușor...
Ultima oră
Pe aceeași temă