20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialManuscrise vechi din Biblioteca Papală vor fi disponibile pe Internet

Manuscrise vechi din Biblioteca Papală vor fi disponibile pe Internet

Acum doar câţiva ani, pentru a avea acces la manuscrise vechi sau chiar la anumite texte în original era nevoie de adevărate călătorii de studii, de luni sau ani petrecuţi prin biblioteci şi de banii necesari pentru a-ţi susţine astfel de îndeletniciri. Încet-încet, însă, multe dintre textele vechi au devenit disponibile online, după ce manuscrisele au fost scanate sau rescrise şi publicate în format electronic. Ultima bibliotecă celebră ce a anunţat o astfel de mişcare este cea a Sfântului Scaun.

Vaticanul a început transcrierea în format electronic a manuscriselor din celebra sa bibliotecă. Pentru început, vor fi scanate 3000 de manuscrise din perioada medievală şi renascentistă, relatează Digital Trends. Documentele vor putea fi accesate gratuit de orice utilizator de Internet.

Biblioteca Apostolică Vaticană a fost fondată de Papa Nicolae al V-lea în secolul 15. În colecţiile sale, Vaticanul deţine 82 de mii de manuscrise vechi pe care vrea sa le facă publice. Pentru scanarea acestora, Vaticanul şi-a ales ca partener compania japoneză NTT Data, iar costul total al proiectului e estimat la 20 de milioane de dolari.

Vaticanul a început scanarea documentelor încă din decembrie, dar, între timp, a ales să ceară ajutorul firmei japoneze, datorită capacităţii acesteia de a organiza o cantitate mare de date. Fiecare manuscris va fi catalogat după mai multe criterii pentru a permite navigarea uşoară prin culegerea online de manuscrise.

Vaticanul nu este prima instituţie care face publică o parte din colecţia sa de documente vechi. Vă prezentăm doar câteva locuri unde puteţi găsi documente vechi.

Biblioteca Naţională a Marii Britanii, manuscrise şi hărţi vechi

Biblioteca Naţională a Marii Britanii este una dintre cele mai mari biblioteci din lume, deţinând peste 150 de milioane de piese. O parte dintre acestea au fost scanate şi pot fi găsite online.

Dintre documentele accesibile în galeria online a bibliotecii amintim: aproape 2800 de hărţi vechi şi 3000 de imagini din opere medievale.

Biblioteca oferă şi variantele electronice ale unor manuscrise din colecţii rare. Dacă doriţi sa va delectaţi cu caligrafia altor vremuri, puteţi vizita Catalogul de Manuscrise Iluminate. Acestea din urmă sunt manuscrise împodobite cu motive geometrice şi desene (miniaturi).

Biblioteca Houghton, Universitatea Harvard

Principalele colecţii de cărţi rare şi manuscrise ale Unversitatii Harvard sunt adunate în cadrul Bibliotecii Houghton. O parte dintre manuscrise sunt puse la dispoziţia publicului prin intermediul unor expoziţii online. Una dintre cele mai interesante dintre acestea este expoziţie intitulată: ”Carti in Carti”, care adună pagini din cărţile publicate între secolele 12 şi 15.

Muzeul de Artă Walters, manuscrise islamice

William Thompson Walters, un afacerist american din secolul 19, şi urmaşii săi au strâns o colecţie impresionantă de opere de artă şi antichităţi, iar în jurul acestei colecţii s-a dezvoltat şi instituţia cunoscută astăzi drept Muzeul de Artă Walters, al cărei sediu se află în oraşul Baltimore din Statele Unite.

Culegerea de manuscrise conţine multe documente de origine islamică, dar şi pagini din ediţii vechi ale Bibliei. Multe dintre manuscrise pot fi văzute online la adresa: http://art.thewalters.org/browse/medium/manuscripts–rare-books/

 

Universitatea din Nottingham

Colecţia de manuscrise a Universităţii din Nottingham nu este foarte bogată, dar documentele pe care le deţine sunt importante pentru cei interesaţi de literatura Evului Mediu. Toate manuscrisele sunt mai vechi de 1600.

Instrumente de căutare a manuscriselor şi cărţilor vechi

Internet Archive este o organizaţie non-profit care oferă acces gratuit la mii de cărţi, muzică şi filme. O căutare după subiectul manuscript iţi va returna o lista cu câteva sute de documente.

Un alt website care oferă cărţi gratuite este www.gutenberg.org. Proiectul Gutenberg găzduieşte peste 42 de mii de cărţi digitalizate, unele dintre acesta în manuscris. Şi dacă vreţi sa evadaţi din lumea manuscriselor vechi, puteţi să număraţi petele de cerneală lăsate de Charles Dickens în manuscrisul Poveştii de Craciun.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...
Ultima oră
Pe aceeași temă