13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialMinistrul Comunicațiilor: Proiectul securității cibernetice a fost modificat, nu mai e legea...

Ministrul Comunicațiilor: Proiectul securității cibernetice a fost modificat, nu mai e legea Big Brother

Legea securităţii cibernetice este necesară pentru a putea operaţionaliza un anumit tip de răspuns şi de a ridica capacitatea de reacţie la atacurile cibernetice, nu este vorba de a limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, a declarat, joi, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, citat de Agerpres.

Ministrul a participat la o dezbatere cu tema “Cine administrează internetul”, la Camera Deputaţilor. 

“Există o preocupare la nivel guvernamental şi la nivelul instituţiilor statului privind toată această problematică (n.r. privind atacurile cibernetice). Legea securităţii cibernetice face operabilă şi elaborarea strategiilor şi planurilor de măsuri. Sunt elaborate strategii şi planuri de măsuri, dar este nevoie de enforcement-ul securităţii cibernetice şi de asta e foarte mare nevoie de ea, pentru a putea operaţionaliza un anumit tip de răspuns şi de a ridica capacitatea de răspuns la aceste atacuri. Nu este vorba de a limita drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Aici vorbim de nişte lucruri tehnice, de principiu, care ne fac mai responsabili cu cetăţenii şi cu ţara noastră”, a precizat Bostan, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Citește și:  Legea Big Brother II. România va avea un sistem național de alertă cibernetică

El a adăugat că adoptarea acestei legi va contribui la ridicarea nivelului de încredere atât la nivel global, cât şi regional. 

“Dacă lipseşte încrederea, toată lumea nu ar mai folosi cardurile bancare. Deci, acest nivel de încredere trebuie menţinut şi trebuie să fim prevăzători. Văzând ce se întâmplă în lume, în jurul nostru, văzând ce s-a întâmplat anul trecut, dacă analizezi aceste lucruri, nu poţi sta cu mâinile în sân, ele trebuie luate cu prudenţă, cu grijă, dar ele trebuie să fie suficiente pentru a ne proteja. Niciodată nu există un sistem perfect de protecţie, dar trebuie să facem ceea ce ţine de noi”, a afirmat ministrul Comunicaţiilor. 

Pe de altă parte, Marius Bostan a precizat că nu trebuie confundat pachetul de legi supranumit “Big Brother” cu Legea securităţii cibernetice. 

“Nu e vorba de pachetul de legi Big Brother. Este greşit înţeles. Pachetul Big Brother a fost un pachet de trei legi. Acum nu vorbim decât de o singură lege, de una din pachet, care se cheamă Legea securităţii cibernetice. Nu aş vrea să fie confundată cu legea care ţinea de wi-fi sau de datele personale. Aceasta este Legea securităţii cibernetice. În lege sunt toate lucrurile scrise. Şi partea care a fost cumva discutată şi declarată neconstituţională a fost corectată, s-a ţinut cont de observaţiile Curţii Constituţionale şi s-a revenit asupra lor”, a precizat ministrul. 

Referitor la posibilitatea iniţierii unor proiecte legislative în domeniul internetului, ministrul Bostan a spus că nu va emite, în acest an, reglementări despre acest domeniu. 

“Participarea noastră la acest forum arată interesul pe care îl avem pentru acest domeniu. Intenţionăm să continuăm acest tip de dezbatere de tip forum, la care să participe atât industria, cât şi societatea civilă – cetăţenii, bloggerii şi toţi cei interesaţi de guvernanţa internetului. Nu vom emite reglementări despre acest domeniu, despre internet, fără o discuţie prealabilă şi o participare a tuturor actorilor interesaţi în domeniu. Pe parcursul acestui an nu avem în intenţie să reglementăm acest domeniu, ci să discutăm şi să ne fundamentăm opinia. Până acum, din păcate, România nu a fost extrem de prezentă în forurile mondiale care dezbat acest lucru, resursele au fost limitate, a explicat ministrul.

Citește și:  România – ținta atacurilor cibernetice. Trei sectoare – cheie au fost vizate în anul 2015

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...
Ultima oră
Pe aceeași temă