22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPeste 8.000 de dolari pentru proiectul unei salate de cartofi, pe kickstarter.com

Peste 8.000 de dolari pentru proiectul unei salate de cartofi, pe kickstarter.com

8.087 dolari a reușit să strângă în câteva zile, un utilizator al portalului de finanțare a unor proiecte independente kickstarter.com, care ceruse 10 dolari pentru o salată de cartofi. Zack Danger Brown, un american ce se descrie ca „tipul care va face o salată de cartofi”, a început prin a cere pe siteul de crowdfunding bani pentru a face o salată de cartofi, fără a preciza ce va conține aceasta.

Năstrușnica idee a prins foarte bine la publicul portalului, astfel că în foarte scurtă vreme a depășit cu mult suma inițială, iar apoi a devenit subiect de știri. Până la urmă, văzând că a adunat o grămadă de bani, inițiatorul proiectului a anunțat că va face mai multe salate, după mai multe rețete.

Ulterior, a decis să ofere și șepci sau tricouri inscripționate cu „I love potato salad” (Îmi place salata de cartofi). Până la urmă, omul a hotărât să închirieze o sală de ceremonii pentru a oferi o porție de salată de cartofi tuturor celor ce au contribuit cu cel puțin 10 dolari la proiect.

Ceea ce la început părea o ironie la adresa kickstarter.com se dovedește o treabă destul de serioasă. Potrivit condițiilor portalului, dacă proiectul este susținut de suficiente persoane și adună suma propusă în termenul stabilit, inițiatorul primește banii și se apucă de treabă.

Modelul de finanțare publică practicat de compania Kickstarter este „totul sau nimic”, adică dacă suma minimă dorită de inițiatorii unei campanii nu este obținută, atunci banii rămân la cei care i-au oferit. Dacă o campanie își atinge scopul de finanțare, atunci banii sunt transferați creatorilor campaniei și aceștia pot trece la etapa de producție, fie că vorbim de produse culturale, fie de obiecte.

Kickstarter a fost înființat în 2009 și 63 de mii de proiecte au obținut, prin intermediul site-ului, ajutoare financiare care însumează peste 1,2 miliarde dolari.

Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...
Ultima oră
Pe aceeași temă