12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialProgramul malware SAURON a acționat fără a fi detectat, ani de zile,...

Programul malware SAURON a acționat fără a fi detectat, ani de zile, în instituții din RUSIA și IRAN

Un program malware cunoscut sub denumirea ”Project Sauron” a fost activ timp de cinci ani fără să fie detectat într-o serie de organizații, susțin experți în securitate cibernetică, informează BBC citat de Agerpres.

Programul malware, care ar fi putut fi proiectat de un grup la cerința unui stat sponsor, are capacitatea de a se ascunde ca fișiere benigne și nu funcționează în mod predictibil, fiind mai greu de detectat. A fost denumit Sauron pentru că în codul său program a fost găsită această referire la personajul din romanele scriitorului englez J.R.R. Tolkien.

Experții în securitate cibernetică de la companiile Kaspersky Lab și Symantec au declarat că malware-ul permite atacatorului să spioneze calculatoarele virusate.

În septembrie anul trecut, Kaspersky a detectat pentru prima dată acest program malware într-o rețea a unei ”organizații guvernamentale” nespecificate. De atunci, compania susține că a găsit dovezi ale Project Sauron în peste 30 de organizații din Rusia, Iran și Rwanda. Erau de regulă organizații guvernamentale, științifice, militare, de telecomunicații și financiare, spun cei de la Kaspersky.

Separat, compania Symantec a indicat că a găsit programul malware în alte țări, inclusiv la companii aeriene din China și la o ambasadă din Belgia.

Project Sauron are capacitatea de a se deghiza într-o varietate de fișiere cu nume similare cu ale celor publicate de organizații IT cunoscute precum Microsoft, de exemplu, și nu folosește întotdeauna aceleași metode pentru a transmite datele sustrase celui care a inițiat atacul informatic. ”Atacatorii știu că noi, cercetătorii, ne uităm întotdeauna după anumite modele. Odată acele modele îndepărtate, operațiunea va fi mai greu de descoperit”, spun specialiștii de la Symantec.

Un program malware poate fura fișiere sau chiar deschide o cale inversă prin care să fie permis acces complet la computerul virusat, conform Symantec.

Un aspect al Project Sauron care demonstrează complexitatea programului este abilitatea sa de a fura informații sensibile, precum chei criptate, din calculatoare care nu sunt neapărat conectate la internet. Pentru aceasta, programul se bazează pe un stick USB introdus în calculatorul țintă. Fișierele ascunse pe stick instalează programul pe calculator.

Project Sauron ar fi putut fi folosit pentru a fura fișiere confidențiale în peste 30 de organizații, susține Kaspersky Lab.

”Project Sauron este caracteristic tipurilor de malware în spatele cărora se află state”, conform expertului în securitate cibernetică Graham Cluley. ”Acestea sunt foarte ascunse, desfășoară atacuri perfide care nu pot fi detectate ani de zile, timp în care culeg informații”, a mai spus Cluley pentru BBC News.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Oferta lui Marcel Ciolacu pentru Piedone a picat: „Am încheiat orice dialog. Îi urez succes!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone, cel care a spus în cursul...
Ultima oră
Pe aceeași temă