16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRadu Crăciun: Într-o eră a smartphone-urilor, era nevoie de iluminat public inteligent

Radu Crăciun: Într-o eră a smartphone-urilor, era nevoie de iluminat public inteligent

FLASHNET este un start-up care s-a concentrat de la început pe inovare. A apărut în 2005 și are ca domeniu de activitate managementul inteligent al energiei. FLASHNET integrează și implementează tehnologii hardware și software de ultimă generație pentru a construi sisteme de iluminat și nu numai inteligente.

În prezent, soluțiile oferite de Flashnet sunt recunoscute și implementate în țări precum România, Ungaria, Polonia, Rusia, Arabia Saudită și Indonezia. În cadrul companiei, Radu Crăciun ocupă poziția de Business Developer. Cu o experiență de 20 de ani în sectorul informatic, energetic și de telecomunicații, Radu s-a implicat în dezvoltarea proiectului atât pe plan național cât și pe plan internațional.

"Smart City" sau iluminat "360 de grade", ce înseamnă acest concept?

Radu Crăciun: Orașul "smart" sau inteligent, utilizează tehnologia informației şi a comunicațiilor pentru rezolvarea problemelor urbane, îmbunătățind, în consecință, calitatea vieții. Pe scurt, prin intermediul infrastructurii de senzori, monitorizare și control de rețele, centre de date sau aplicații, orașul devine "inteligent". “Smart City” este un “sistem de sisteme” ICT & Energie, transport şi utilități integrat care conduce la o dezvoltare sustenabilă a unui oraș. Practic, În fiecare seară, sistemul de iluminat public trebuie să pornească la momentul potrivit şi să funcţioneze impecabil. Iluminatul public permite ca traficul să se desfăşoare fără evenimente, ca pietonii să fie mai în siguranţă şi reprezintă o mare îmbunătăţire pentru oferta arhitecturală, turistică şi comercială a unui oraş.

InteliLIGHT® este un sistem de gestiune şi control la distanţă al iluminatului stradal la nivelul fiecărui corp de iluminat din oraş, care permite ca exact cantitatea necesară de lumină să fie furnizată la timpul şi locul potrivit. Pe baza infrastructurii deja existente, operatorii au la dispoziţie informații detaliate despre starea iluminatului public. Sistemul de management aprofundat al reţelei oferă o hartă în timp real a sistemului, notificări despre orice modificare de parametri, reduce pierderile de energie şi oferă instrumente avansate de întreţinere şi optimizare.

Care sunt punctele forte ale acestui concept, dar si punctele slabe?

Radu Crăciun: Urbanizarea din ziua de astăzi, urmare firească a progresului nostru economic și social, este o povară uriașă asupra infrastructurii existente. În același timp, aceasta reprezintă o provocare considerată prioritară de către primari sau strategi economici, precum şi pentru alte persoane cu funcții în administraţia locală. Urbanizarea rapidă şi actuala situaţie economică, încă fragilă, din întreaga lume sunt motivele pentru care este promovată inteligenţa și economia de energie în sistemele operaţionale ale oraşelor. Trebuie, însă, să menționez că o părtinire inegală în interesele strategice poate duce la pericolul de a ignora potențiale căi alternative de dezvoltare urbană. Este necesar să evităm să devenim o societate virtuală, fară o conexiune directă cu suportul natural.

Pentru că vorbim de o lume generata tot mai pregnant in jurul conceptului de "internet of things", nu exista riscul ca aplicand conceptul dumneavoastra de iluminat inteligent sa-l facem vulnerabil fata de atacul hackerilor? Cum protejati aceste "ecosisteme virtuale"?

Radu Crăciun: Securitatea este o prioritate pentru noi și, din acest motiv, studiem şi îmbunătăţim permanent procedurile de siguranţă ale suitei software și protocoalelor de comunicație folosite de soluțiile noastre. Utilizăm cele mai noi tehnologii VPN şi de criptare a datelor pentru un transfer sigur de informaţii, protejat în faţa unor eventuale intervenţii din exterior.

Am vazut ca ati fost la Frankurt, in Dubai, sa inteleg ca in aceste orase ati reusit sa implementati conceptul de iluminat inteligent?

Radu Crăciun: În Frankfurt şi în Dubai am participat la două dintre cele mai mari târguri internaționale specializate pe iluminat: Light and Building Frankfurt şi Light Middle East, care au adunat expozanți și vizitatori din întreaga lume. Dacă este să ne referim la portofoliul Flashnet, mă bucur că am reuşit să contribuim prin soluţiile noastre la sporirea confortului locuitorilor oraşelor în care am realizat proiecte, fie ele din Europa, Orientul Mijlociu sau Asia. De la înființare, în 2005, am dezvoltat orașe şi rețele de energie inteligente, îmbunătățind gestiunea resurselor şi calitatea vieții, indiferent de punctul de pe hartă: Manama BAHRAIN/ Szolnok UNGARIA / Jakarta INDONEZIA / Elk POLONIA / Brașov, Cluj-Napoca ROMÂNIA / Danilov RUSIA / Mecca, Riyadh ARABIA SAUDITĂ. La momentul la care purtăm această discuţie, gestionăm funcţionarea a peste 70.000 de corpuri de iluminat şi avem peste 900 de noduri de comunicație.

In Romania ati gasit parteneri din cadrul aparatului administrativ local pentru conceptul dumneavoastră? Sunt deschiși edilii la ideile inovative?

Radu Crăciun: Am fost plăcut impresionat de preocuparea din ce în ce mai crescută pe care orașele din Romania au început, cel puţin dacă invocăm perioada ultimilor ani, să o aloce telegestiunii sistemului de iluminat. Unul dintre cele mai importante proiecte Flashnet este implementat chiar în România, mai precis în Braşov. Încă din 2010, municipalitatea Braşovului şi-a manifestat interesul pentru un sistem de telegestiune a iluminatului public, în primul rând pentru a reduce consumul de energie şi emisiile de CO2, dar şi cu scopul de a optimiza mentenanţa şi a reduce timpii necesari intervenţiilor. Primăria controlează acum în Brașov peste 11.000 de lămpi și, în cadrul aceluiași proiect, am instalat camere de supraveghere video, butoane de panică, senzori ambientali, încărcătoare de mașini electrice în tot orașul

Care este concurenta?

Radu Crăciun: Există concurență ca în orice domeniu. Există multiple companii care oferă soluții mai mult sau mai puțin similare. Piața pe care activăm este într-o continuă creștere datorită normelor legislative pentru scăderea emisiilor de CO2 și nevoii de economisire a energiei.Diferența este că noi folosim protocoale deschise, iar sistemul nostru este adaptabil și fiabil. Putem controla orice tip de bec sau balast existent pe piață, comunicăm utilizând cablurile de curent existente și soluțiile de acces la Internet disponibile, asigurând astfel managementul fiecărei lampi din sistemul de iluminat stradal. 

Daca ar fi sa promovati conceptul dumneavoastra de business in trei cuvinte, care ar fi acelea?

Radu Crăciun: Pasiune, determinare și inovație. Pasiunea este unul dintre atributele care face diferenţa între jucători, care te ajuta să depăşeşti momentele dificile inerente și care te va remotiva în orice moment. Determinarea înseamnă răbdare în așteptarea rezultatelor muncii și eforturilor tale și consecvență în urmarirea visului tău. Inovaţia, adică utilizarea celor mai recente tehnologii din diverse domenii, este catalizatorul care mă determină să mă implic într-un nou proiect.

Planuri de viitor?

Radu Crăciun:  Vreau să fim cât mai prezenţi pe piata globala pentru a face si mai cunoscute soluțiile noastre în lume, în paralel să dezvoltăm noi şi noi soluţii inovative (mă gândesc la zona home automation, comunicaţii radio pe distanţe mari sau soluții cloud) şi, evident, odată cu acestea, să creștem frumos şi sănătos, cu alte cuvinte, şi păstrându-ne umorul, să ne facem oameni mari.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă