22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialRusia construiește o bază de navigație prin satelit în America. SUA susține...

Rusia construiește o bază de navigație prin satelit în America. SUA susține că e un centru de SPIONAJ

Planurile Rusiei de a construi o stație GLONASS în America Centrală sunt privite cu suspiciune de Statele Unite, care se tem că este vorba, în realitate, de un centru de interceptare a comunicațiilor.

GLONASS este versiunea rusească a sistemul american GPS; de localizare prin satelit. Stația GLONASS anunțată de Rusia ar urma să funcționeze pe teritoriul statului Nicaragua, al cărui guvern de stânga este susținut în mod tradițional de Moscova.

Un analist în domeniul apărării, Bill Gertz, a declarat la Washington că baza de comunicații din Nicaragua face parte dintr-un contract mai amplu, în valoare de 80 de milioane de dolari, prin care Rusia s-a angajat să livreze și 50 de tancuri T-72 (foarte vechi, de altfel, ca generație, oferite inclusiv României în anul 1989).

În replică, Rusia a anunțat, prin intermediul agenției Sputnik News, că informațiile oferite de Bill Gertz sunt "fantezii" și că întreaga cooperare dintre Rusia și Nicaragua se bazează pe acorduri "deschise și transparente".

Moscova a confirmat însă că noul centru "va fi echipat cu sisteme de navigație prin satelit GLONASS, care vor permite armatei nicaraguene să stocheze, să analizeze și să utilizeze datele".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă