11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSarmizegetusa romană intră în realitatea virtuală

Sarmizegetusa romană intră în realitatea virtuală

O expoziție 3D în premieră națională, organizată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, pune în valoare munca arheologilor pe șantierul capitalei Daciei romane.

Unul dintre cele mai spectaculoase proiecte culturale este realizat la Cluj. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei brevetează în România expozițiile viitorului, care îmbină munca arheologilor, artefactele descoperite pe teren, noile tehnologii și inovația în prezentarea spectaculoasă a unor reconstituiri virtuale ale orașelor de odinioară din Imperiul Roman.

Premieră națională absolută

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj are, în premieră națională, o expoziție 3D. Cu ajutorul noilor tehnologii, care îmbină soluții informatice moderne, dispozitive care percep cu ajutorul senzorilor mișcările corpurilor vizitatorilor, fișiere multimedia și reconstituiri ale unor clădiri – simbol, cei care trec pragul muzeului clujean pot vizita virtual clădiri din Roma, dar și din Colonia Augusta Dacica Ulpia Traiana Sarmizegetusa. În călătoria lor virtuală, vizitatorii au parte de ghidaje audio de specialitate, disponibile în limbile română și engleză.

Titlul expoziției este „3D Roma – Sarmisegetusa. Turn ON the History“. „Printre clădirile care pot fi vizitate virtual se numără reconstituirile monumentelor din Forul lui Augustus și Forul Păcii din Roma, ale Templului Mare din Samizegetusa, dar și o simulare interactivă a cercetării arheologice de la Sarmizegetusa de la sediul guvernatorului financiar al Daciei, praetorium procuratoris“, spune directorul muzeului clujean, dr. Carmen Ciongradi, cea care conduce, cu rezultate remarcabile, cercetarea arheologică pe șantierul de la Sarmizegetusa romană.

Consorțiu internațional pentru realizarea proiectului

Proiectul expoziției 3D a fost realizat de muzeul clujean în parteneriat cu Instituto per Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, cu Mercati din Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma și cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Cei care participă la această incursiune în realitatea virtuală pot selecta scanări și reconstituiri 3D ale unor obiecte diferite, pe care le pot examina pe toate părțile. Expoziția virtuală este însoțită de una care reunește obiecte fizice, care pot fi admirate într-o prezentare modernă, potrivit ClujToday.ro.

„Expoziția reprezintă un concept unic, combinând artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori într-un mod ingenios în spațiul expozițional, cu restaurarea digitală 3D a acestora. Publicul va putea avea în acest fel ocazia să manipuleze obiectele pe care arheologii le descoperă în cercetările lor din siturile romane. În acest mediu virtual prietenos, vizitatorii vor putea călători înapoi în timp pentru a regăsi obiecte pierdute și să afle mai multe despre viața strămoșilor lor. De asemenea, cei care vor fi curioși să treacă pragul muzeului clujean vor putea descoperi și o parte din munca de cercetare arheologică a colectivului de cercetare de la Samizegetusa.

Folosind tehnologii de ultimă generație interactive și captivante, dezvoltate tocmai pentru a fi utilizate în muzee, combinate cu o povestire cu un mesaj puternic, expoziția face o punte de legătură între două națiuni care își au rădăcinile comune în antichitatea clasică romană, arătând diversitatea, dar și unitatea influenței romane în cadrul Imperiului”, spun organizatorii expoziției.  

CONCEPT

Muzeul viitorului

Managerul muzeului clujean, dr. Carmen Ciongradi, este cea care a avut ideea de a transpune munca arheologilor într-o expoziție demnă de mileniul trei. „Conceptul «de la museion la muzeuON» a luat viață odată cu ideea de a propune expoziții moderne și atractive pentru un public cât mai larg. Dorim să oferim vizitatorilor noștri o nouă modalitate de a descoperi istoria. Este o provocare pentru muzeu și pentru echipa noastră, dar suntem gata pentru noi experiențe care să reîmprospăteze imaginea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Pornind de la Museion, denumirea grecească pentru muzeu, am creat jocul de cuvinte «muzeuON», dorind astfel să ne arătăm deschiderea față de noi oportunități, pentru a crește valoarea experienței vizitatorilor noștri”, spune dr. Carmen Ciongradi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă