15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSelfie-urile cu monumente istorice ar putea fi interzise

Selfie-urile cu monumente istorice ar putea fi interzise

În zilele noastre, o vacanţă nu ar fi completă fără un selfie în faţa unei clădiri celebre. Însă planurile turiştilor de a se imortaliza lângă Turnul Eiffel sau Fântâna din Trevi ar putea fi dejucate de o interdicţie europeană referitoare la fotografierea clădirilor publice.

Bruxelles-ul urmează să decidă asupra unui amendament potrivit căruia este nevoie de permisiunea unei autorităţi competente pentru realizarea unei fotografii, chiar dacă monumentul sau clădirea se află în fundal, informează Daily Mail în ediţia electronică.

Fotografiile în sine nu reprezintă o problemă, dar publicarea acestora pe reţelele de socializare ar putea încălca drepturile de autor, notează cotidianul german Bild.

Legea este destinată fotografilor comerciali, dar există temeri că şi turiştii obişnuiţi ar putea fi chemaţi în instanţă şi obligaţi să plătească o amendă sau ar putea fi închişi.

Julia Rede, membră a Partidului Piraţilor din Germania şi europarlamentar, a declarat: „Limitările libertăţii de a lua imagini panoramice vor aduce milioane de europeni într-o situaţie de conflict cu deţinătorii drepturilor de autor“.

Şi ziarul regional Osnabruecker Zeitung se întreabă dacă „va interzice Uniunea Europeană selfie-urile din vârful Turnului Eiffel?“ Internauţii şi fotografii ameninţă cu o ripostă. Organizaţia Freelens susţine că „obţinerea unei permisiuni pentru a fotografia fiecare clădire din Europa este nerealistă“.

Deşi Uniunea Europeană susţine că amendamentul este adresat fotografilor comerciali, există temeri că şi oamenii obişnuiţi vor fi prinşi într-un coşmar legal de tip Big Brother, cu perspectiva noii „poliţii facebook“ care caută amănunţit site-urile pentru a găsi încălcări ale legii şi a le aduce în faţa justiţiei.

Europarlamentarul Rede propune un amendament pentru introducerea libertăţii de a realiza imagini panoramice în Europa.

Şi enciclopedia electronică Wikipedia s-a declarat ferm împotriva reglementării UE, plănuind să publice fotografiile utilizatorilor care înfăţişează clădiri celebre, ca Muzeul Louvre, pentru a ilustra „nebunia“ amendamentului european.   

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă