12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSIE: România poate fi ținta unor atacuri cibernetice de amploare redusă sau...

SIE: România poate fi ținta unor atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată

Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, avertizează că România poate fi ținta unor “atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată”, informează Agerpres.

Ungureanu a declarat, joi, că probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redusă, însă a subliniat că dependenţa de tehnologie expune societatea la atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată. 

“Deşi astăzi probabilitatea unui atac cibernetic catastrofic la adresa României rămâne redusă, dependenţa în creştere a societăţii noastre de tehnologie, interdependenţele sistemice pentru diferitele sectoare ale infrastructurii critice creează acelaşi vulnerabilităţi pentru toate statele dezvoltate în acest domeniu, ele expun întreaga societate la atacuri cibernetice de amploare redusă sau moderată, dar care sunt derulate cu frecvenţă mare, ale căror costuri cumulative pot însă afecta sever interesele de securitate naţională, fie că vorbim despre protejarea instituţiilor publice, fie că vorbim despre competitivitatea actorilor economici şi privaţi autohtoni pe piaţa globală”, a afirmat Ungureanu.

Directorul SIE a făcut aceste precizări la o dezbatere intitulată “Securitatea cibernetică – de la protecţia individului la securitatea naţională”, organizată la Parlament de Comisia pentru afaceri europene în parteneriat cu Ambasada Regatului Ţărilor de Jos.

Mihai-Răzvan Ungureanu a subliniat că internetul a devenit indispensabil în cotidian, iar progresul tehnologiei informaţiei a transformat permanent societatea. 

“Dependenţa de tehnologie, ca orice dependenţă, este percepută de actorii ostili drept o vulnerabilitate a societăţilor dezvoltate, ce poate fi lesne exploatată în absenţa conştientizării de către indivizi a riscurilor existente în mediul digital”, a explicat Ungureanu. 

El a susţinut că actuala dinamică a spaţiului cibernetic, atât în termenii inovaţiei tehnologice, cât şi de diversitate geografică a furnizorilor de echipamente, nu permite înlăturarea ameninţării cibernetice, ci doar gestionarea acestuia prin responsabilizarea tuturor actorilor sociali cu privire la formele diferite pe care le pot lua atacurile cibernetice, actualizarea permanentă a instrumentelor de apărare prin instalarea unor aplicaţii puternice menite să împiedice accesarea neautorizată a echipamentelor de la distanţă, prin vigilenţa sporită în privinţa furnizorilor de servicii în echipamente. 

Şeful SIE a precizat că la nivel global au crescut frecvenţa, amploarea, complexitatea şi gravitatea atacurilor de tip cibernetic, concomitent cu diversificarea ţintelor acestora.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă