11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialStudiu: 90% dintre copii folosesc o reţea socială. La ce riscuri se...

Studiu: 90% dintre copii folosesc o reţea socială. La ce riscuri se expun

Consecinţele proliferării discursului instigator la ură în mediul online şi expunerea copiilor la acest gen de mesaje au fost principalele subiecte abordate marţi, în cadrul unei dezbateri organizate de Salvaţi Copiii România, pentru marcarea Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, informează Agerpres

“Aproape 90% dintre copii folosesc o reţea socială. Dacă facem o analiză succintă a conţinutului din mediul online, ne arată că mesajele instigatoare la ură sunt îndreptate în special către populaţia de etnie romă, de etnie maghiară, evrei, emigranţi, refugiaţi, dar şi către alte categorii. Credem că este necesar să se sancţioneze aceste acte instigatoare la ură, dar să se şi introducă, mai ales în curricula şcolară, a unor module educaţionale, a unor programe, care să îi ajute pe copii să dezvolte o gândire critică la astfel de mesaje din mediul online şi nu numai”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii. 

Ea a precizat că, potrivit studiilor Salvaţi Copiii, rata utilizării reţelelor sociale şi de internet în rândul copiilor a crescut, tinerii ajungând să folosească internetul încă de la vârsta de 7 – 8 ani. “Riscurile expunerii la discursul violent, care instigă la ură, la discriminare sunt de zeci de ori mai mari în cazul unui copil decât în cazul unui adult. Copilul deja se află într-o etapă cognitivă şi emoţională aparte, în care se formează emoţiile şi sentimentele, în care asumă, treptat, propriile evaluări şi judecăţi”, a explicat Gabriela Alexandrescu. 

Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, a fost de părere că aceia care trebuie să înţeleagă problemele la care sunt supuşi copiii trebuie să fie societatea în ansamblu – instituţiile publice, profesorii, părinţii. “Trebuie să înţelegem şi să conştientizăm. Responsabilitatea este una comună, a societăţii în ansamblu”, a declarat Daniel Vasile. 

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a precizat că există două căi prin care copiii pot fi apăraţi de “aceste instigări la ură” – protecţie legală şi informare pentru părinţi, pentru persoanele care îi îngrijesc pe copii, cadrele didactice. 

Ea a arătat că există mulţi părinţi care încă nu ştiu care sunt pericolele ce îi pândesc pe copii atunci când stau în faţa calculatorului. “Sunt mulţi părinţi care spun ‘copilul meu este cuminte, stă în faţa calculatorului’. Nu este suficient. Trebuie să îi urmăreşti şi, aşa cum te ocupi de siguranţa lui în lumea reală, trebuie să te ocupi de siguranţa lui şi în lumea virtuală”, a declarat Gabriela Coman. 

Petre Florin Marin, membru al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, a subliniat că problema discursului instigator la ură “ţine de viaţa privată şi de limitele pe care le pune fiecare în felul în care îşi învaţă copiii”. 

“Mi se pare mai important de spus ce ar trebui să facă administraţia, de exemplu, să înveţe copiii sau părinţii în legătură cu această chestiune şi aici mi se pare fundamental ca sistemul de educaţie să conţină cursuri în curriculum obligatoriu referitoare la drepturile omului şi la educaţie civică. (…) Manualele de educaţie civică mi se pare că sunt complet neadaptate la ceea ce se întâmplă acum în societate. Faptul de a învăţa despre nu ştiu ce instituţii politice sau administrative este mult mai puţin important, din punctul meu de vedere, raportat la cât de important este să înveţi despre Cartea Europeană a Drepturilor Omului”, a punctat Petre Florin Marin. 

În opinia sa, cea mai bună protecţie pentru oricine împotriva discriminării este învăţătura. 
“Nu ştiu dacă există protecţie mai bună decât educaţia, pentru că acesta este cel mai important lucru. În realitate, cred că hate speech-ul şi discriminarea nu o să dispară niciodată. Olanda pare o ţară foarte liberală, dar şi acolo sunt probleme. La meciurile lui Ajax Amsterdam se strigă uneori “juden, juden”, cu referire la faptul că acolo ar fi fost un cartier evreiesc pe vremuri. Dacă nici acolo nu s-a rezolvat problema hate speech-ului sau hate crime-ului, cred că nu este important să ne uităm a bloca fenomenul, important este să îl limităm. Nu este posibil să îl blocăm, important este să ne apărăm prin educaţie”, a conchis Petre Florin Marin.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă