4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu BSA. Utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicenţiat la cote...

Studiu BSA. Utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicenţiat la cote alarmante

Cel mai recent studiu global referitor la software al BSA relevă faptul că utilizatorii de calculatoare din România folosesc software nelicenţiat la cote alarmante, în ciuda faptului ca a fost demonstrată o legatură strânsă între software-ul nelicenţiat şi atacurile informatice.

Raportul relevă că 49% dintre directorii de Tehnologia Informaţiei (CIOs) au indicat pericolele de securitate informatică cauzate de malware ca un risc major pus pe seama utilizării de software nelicenţiat, intransmite Agerpres

Conform raportului, 39% din programele instalate pe calculatoare la nivel mondial în 2015 nu sunt licenţiate corespunzător, ceea ce reprezintă doar o scădere modestă faţă de cele 43% în 2013, astfel cum rezultă din precedentul studiu BSA. La nivel mondial, în domeniul bancar, de asigurări sau în domeniul bursier şi al valorilor mobiliare rata unei astfel de utilizări neautorizate este de 25%. 

În 2015, cele mai mari rate de instalare de software nelicenţiat s-au înregistrat în Libia – 90%, Zimbabwe – 90%, Algeria -85%, Irak – 85%, Camerun – 82%, Coasta de Fildeş – 80%, Nigeria – 80%, Botswana – 79%. 

În America de Nord, cele mai mari rate de instalare de software nelicenţiat s-au înregistrat în Puerto Rico – 41%, în timp ce în SUA erau de numai 17%, iar în Canada de 24%. În Europa de Vest, cele mai mari rate de instalare de software nelicenţiat s-au înregistrat în Grecia – 63%, Islanda – 46%, Cipru şi Italia, câte 45%. 

În ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), nivelul era de 64%, în China fiind de 70%, iar în Rusia de 64%. Per total în UE, nivelul era de 29%, în timp ce în Europa Centrală şi de Est, cele mai mari rate de instalare de software nelicenţiat s-au înregistrat în Moldova – 86%, Ucraina – 82%, Muntenegru – 76%, Albania – 73%, şi Serbia 67%. 

Studiul Global BSA cu privire la Software, realizat în parteneriat cu IDC, estimează volumul şi valoarea software-ului nelicenţiat instalat pe PC-uri în 2015, în peste 110 economii naţionale şi regionale. 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă