19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Teroriștii utilizează cartele PREPAY. De ce le-ar aduce din România, în...

FOTO. Teroriștii utilizează cartele PREPAY. De ce le-ar aduce din România, în loc să le cumpere de pe Internet ?

Cartele telefonice prepay, suspectate că sunt folosite de teroriști, se vând nu doar în România, ci și în alte țări și, nu în ultimul rând, pe Internet.

Deschide GALERIA FOTO pentru a vedea imaginile care demonstrează această situație.

Ce-i drept, pericolele implicate de comercializarea în România a cartelelor telefonice prepay sunt cunoscute de ani de zile, dar sunt evidențiate, acum, de presupusa utilizare a acestor cartele românești  în Orientul Mijlociu, de către potențiali teroriști.

SRI a confirmat că membrii unor grupări islamiste din Siria și Irak ar comunica prin cartele prepaid cumpărate din România. Astfel, ar funcționa o rețea de distribuție a cartelelor, care mai întâi le cumpără în număr mare, apoi le scoate peste graniță și le trimite în Turcia, de unde sunt comandate de grupari din Orientul Mijlociu. Cartelele românești sunt apoi activate prin roaming pentru a putea fi folosite.

„E imposibil să ții in frâu asa ceva. La ora actuala este imposibil. E foarte grav aceasta armă dată. Practic este o armă dată pe mâna unor teroriști”, a declarat Costin Georgescu, fost director SRI, pentru Digi 24.

După organizarea unor atentate sau a altor infracțiuni, cartelele sunt abandonate, pentru a nu le permite anchetatorilor să-i urmărească pe utilizatorii lor.

Drept răspuns la aceste amenințări, mai multe ţări europene și-au modificat reglementările. De exemplu, în Germania, Franța, Spania, Italia, Bulgaria și Ungaria este nevoie să completezi o fișă cu date personale înainte să poți cumpăra o cartelă prepaid. În Marea Britanie, Polonia și Cehia,  companiile de telefonie solicită și ele asemenea date.

În schimb, în Belgia, ultima țară lovită de atentate, cartelele prepay se vând fără restricții.

„În Belgia, cartelele pot fi cumpărate la liber, fără să oferi datele personale, în ciuda atentatelor de aici”, a explicat Sebastian Perju, trimisul special al Digi24.

În România, autorităţile lucrează la înăsprirea legislației privind privind cartelele prepay. O variantă ar putea fi cea descrisă de ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan: „Te duci să îți cumperi cartela, dar ți-ai lăsat totuși datele din buletin. Asta nu o să elimine total riscurile, dar e clar o reglementare care va micșora fereastra de oportunitate pentru activitățile infracționale și teroriste”.

În septembrie 2015, o primă variantă a legii care impunea prezentarea datelor personale în momentul achiziției de cartele SIM a fost respinsă de Curtea Constituţională. Judecătorii CCR și-au motivat decizia prin faptul că nu există un sistem care să garanteze confidenţialitatea datelor cu caracter personal, după ce asemenea date ajung la operatorii de telefonie mobilă.

Conform datelor disponibile pe Internet, există însă și alte țări care vând fără restricții, ca și România, cartele telefonice prepaid. De exemplu, în Malayezia (țară musulmană), o cartelă SIM prepaid, cu 1 GB de net pe ea, se vinde cu 15 RM – preț echivalent cu 3,35 Euro. Vânzătorul a a avut de vânzare 28 de bucăți, dar acum stocul este epuizat.

Un alt site, denumit www.best-cellphone ( *** ), oferă spre vânzare cartele SIM cu număr de SUA. Anunțul se intitulează "Prepaid SIM Card USA – Offers Users No Restrictions" și este publicat de o persoană numită Hassan.

În asemenea condiții, chiar dacă România ar interzice vânzarea de cartele prepaid sau ar cere date personale la vânzarea lor, infractorii vor avea la dispoziție alte surse. Mai ales pe Internet.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Asistat de Xi Jinping, Putin se pregătește de un război lung cu Occidentul

Prezența unui civil în fruntea ministerului apărării din Federația Rusă și recenta modificare a legii învățământului din China, prin care elevii din gimnaziu vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă