10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialTraficanții caută victime pentru sclavie pe Facebook

Traficanții caută victime pentru sclavie pe Facebook

Traficanţii de persoane folosesc Facebook şi alte reţele de socializare pentru a „înrobi“ şi a monitoriza femeile pe care le forţează să se prostitueze, majoritatea victimelor „sclaviei moderne“ din Europa fiind din România, Bulgaria şi Ungaria, a anunţat directorul Europol, Rob Wainwright.

El a adăugat că anunţurile de pe reţelele de socializare care promit locuri de muncă pentru menajere sau dădace sunt utilizate de grupări infracţionale pentru a atrage tinere vulnerabile.

Ulterior, traficanţii folosesc camere web pentru a-şi monitoriza victimele, controlându-le mişcările şi asigurându-se că îşi fac treaba.

Wainwright a declarat la Centrul pentru Justiţie Socială din Londra că utilizarea tehnologiei moderne a permis „industrializarea“ activităţilor traficanţilor, pentru că îi ajută să controleze tot mai multe victime.

„În loc să le viziteze în fiecare zi, aceştia pot folosi servicii webchat, dar şi camere web pentru a confirma că femeile sunt acolo unde ar trebui să fie, în bordel, aşteptând următorul client“, a declarat directorul Europol.

„În trecut, proxeneţii şi traficanţii erau nevoiţi să facă acest lucru vizitându-le. Acum o pot face apăsând un buton şi, prin urmare, pot controla 50 de victime mult mai uşor, în mod virtual“, a adăugat el.

La nivel mondial, 36 de milioane de persoane ar fi victimele unei forme de „sclavie modernă“, dintre care cel puţin 500.000 în Europa. Majoritatea victimelor din Europa sunt din România, Bulgaria şi Ungaria, în timp ce Marea Britanie, Germania, Belgia şi Olanda sunt principalele destinaţii pentru trafic.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă