16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn robot dezvoltat la Cluj va fi utilizat în întreaga lume

Un robot dezvoltat la Cluj va fi utilizat în întreaga lume

Robotul este specializat în împachetarea paleților și va fi folosit de companii precum Procter&Gamble sau Pepsi.

Inginerii clujeni au dezvoltat cel mai performant robot din lume în domeniul industriei ambalajelor. Acesta va fi utilizat de concernul olandez CSi Group, care este lider mondial în soluții automatizate de paletizare. Model dezvoltat și rafinat în ultimii zece ani de echipele de ingineri din Olanda și România.

Produs prima dată în 2005 în Olanda, i-Pal a fost dezvoltat permanent și i s-au adăugat elemente de funcționalitate integrată. Noul i-Pal, care este în cea mai mare măsură creația inginerilor clujeni, realizează și împachetarea cu folie a paleților și poate gestio­na 35 de cutii pe minut și 40 de paleți pe oră.

„Primul i-Pal a fost realizat în 2005 de o echipă de ingineri olandezi. Intenționam să folosim acest prototip doar ca model, dar am constatat un interes crescut din partea clienților și această instalație robotizată pentru paletizare a devenit un produs extrem de cerut. Echipele de cercetare au lucrat permanent la dezvoltarea lui – în total, în cei zece ani s-au adunat 100.000 de ore de cercetare din partea echipelor de ingineri. În primii ani, specialiștii noștri din Olanda au lucrat la dezvoltarea produsului, dar ulterior inginerii români s-au implicat tot mai mult, astfel că putem spune că peste 75% din produsul pe care îl vedeți astăzi, inclusiv funcționalitatea adăugată în premieră de împachetare cu folie a paleților, a fost conceput de inginerii de la Cluj”, a declarat Jan de Bruijn, CEO CSi Group.

Datorită ingeniozității inginerilor clujeni, compania olandeză a transferat în România majoritatea activității de cercetare a CSi Group. „Avem o colaborare foarte bună și cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, am implicat echipe de profesori și studenți de aici în cercetarea și dezvoltarea de noi produse și vă pot spune că am fost impresionați de nivelul de pregătire a tinerilor români”, a spus Kees Oosting, COO CSi Group.

Tot astăzi, CSi a inaugurat un nou centru de producție pentru sistemele de paletizare – PAC. Situat în imediata vecinătate a fabricii din Cluj, aici vor fi dezvoltate, testate și puse în aplicare toate conceptele de standardizare și modularizare a producției, concepte care vor fi ulterior implementate la nivel mondial. Datorită tehnologiei inteligente folosite, timpul de livrare a unei instalații robotizate personalizate va scădea de la 4-8 luni, cât este în prezent, la 8-10 săptămâni, un record în domeniu. De asemenea, instalarea la fabrica beneficiarului va fi realizată în 48 de ore, față de câteva săptămâni, cât durează în prezent. La CSi PAC Cluj-Napoca va funcționa și centrul de specializare al companiei, unde vor veni și angajații de la unitățile de producție din Olanda și China ale grupului. În acest fel, Clujul își întărește rolul de centru de importanță majoră al CSi Group, spun reprezentanții companiei.

„Ne bucurăm ca acum, la aniversarea a zece ani de CSi în România, la Cluj-Napoca, să inaugurăm cel mai modern centru de producție al grupului și să vedem împreună rodul atâtor zeci de mii de ore de cercetare din partea echipei de ingineri în noul i-Pal. Datorită performanțelor înregistrate până în prezent, activitatea CSi la Cluj-Napoca se va dezvolta în anii următori, ceea ce înseamnă noi locuri de muncă, taxe și impozite către stat, dar și satisfacția de a pune orașul pe harta tehnologiei internaționale în acest domeniu”, a afirmat Sorin Nuțiu, directorul general al CSi România. Compania are peste 270 de angajați la Cluj, iar în anul următor estimează că va mai angaja aproximativ 50 de persoane.

Înființat în 1964, CSi Group a devenit furnizor de încredere în domeniul soluțiilor automatizate de paletizare și lider în industria de manipulare inteligentă a produselor. Compania își menține angajamentul față de viziunea fondatorilor săi: produse fiabile și de calitate, profesionalism și sustenabilitate. Grupul are 460 de angajați, iar în 2014 a înregistrat o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro. Unitățile de producție din Olanda și România (la Cluj-Napoca), deservesc cu precădere piața europeană. Anul trecut, CSi a deschis o fabrică în China, pentru clienții din Asia, iar în 2016 va deschide o unitate de producție și în Mexic, pentru piața americană. Printre clienții CSi se numără Mars Incorporated, P&G, Nestle, Friesland Campina, Reckitt Benckiser, JTI, TetraPak, Pepsico, Unilever, Kellog’s, Danone, Mondelez Interna­tional, Philip Moris sau British American Tobacco. 

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...
Ultima oră
Pe aceeași temă