4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUnul dintre creatorii Blackshades pledează nevinovat la New York

Unul dintre creatorii Blackshades pledează nevinovat la New York

Unul dintre inventatorii programului de tip malware Blackshades, care permite preluarea controlului asupra unui computer de la distanţă, a pledat nevinovat, joi, la New York, relatează AFP, preluată de MediafaxAlex Yücel, un suedez în vârstă de 24 de ani, un membru al echipei care a inventat programul Blackshades şi managerul organizaţiei cu acelaşi nume, a fost arestat în Republica Moldova, în noiembrie, şi a fost prezentat joi în faţa unui judecător federal, la Manhattan, după ce a fost extrădat.

El este inculpat pentru piraterie informatică şi accesare frauduloasă de calculatoare. Tânărul riscă până la 17 ani de închisoare. Aproximativ 100 de persoane au fost arestate în Europa şi Statele Unite, într-o operaţiune vizând programul de tip malware, au anunţat autorităţile la 19 mai.

Acest sistem, numit şi de accesare la distanţă (RAT) a fost vândut, începând din septembrie 2010, către peste 6.000 de persoane, în 100 de ţări, potrivit FBI, în schimbul sumei totale de 350.000 de dolari. Peste 500.000 de calculatoare ar fi fost infectate, potrivit procurorului oraşului New York Preet Bharara. Preţul de achiziţie al programului este de 40 de dolari.

RAT permite preluarea controlului, de la distanţă, asupra unui computer, accesarea şi furtul fişierelor, fotografiilor şi parolelor sau activarea în secret ca camerei web. În anumite cazuri, victimelor le erau trimise cereri de răscumpărare. De asemenea, programul putea să-i sperie, calculatorul citind cu voce tare un mesaj trimis de către hackeri.

Arestările operate în Europa şi Statele Unite au vizat creatori, vânzători şi utilizatori ai programului de tip malware din 16 ţări, potrivit agenţiilor europene de coordonare în domeniile poliţiei şi judiciar Europol şi Eurojust.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă