15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialUtilizatorii Google cer ștergerea informațiilor sensibile. 12.000 de cereri, înregistrate într-o singură...

Utilizatorii Google cer ștergerea informațiilor sensibile. 12.000 de cereri, înregistrate într-o singură zi

Cel mai utilizat motor de căutare, Google, a primit de la utilizatori 12.000 de cereri privind ştergerea de informaţii sensibile, în prima zi de la lansarea unui site creat special în acest scop, informează B1TV.

Operatorul Google a înfiinţat site-ul şi o comisie de experţi, pe 29 mai, pentru a respecta o decizie a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) conform căreia utilizatorii pot cere Google şi altor motoare de căutare pe Internet să şteargă din rezultatele căutărilor online unele link-uri către ştiri, decizii judecătoreşti şi alte documente care conţin informaţii inadecvate, irelevante sau care încalcă dreptul la viaţă privată.

Decizia Curţii Europene de Justiţie a fost o surpriză pentru Google şi alte companii de profil aflate în atenţia Uniunii Europene pentru practicile în domeniul respectării vieţii private.

Dezvăluirile legate de spionarea de către Statele Unite a unor cetăţeni ai UE, inclusiv a unor politicieni, între care cancelarul german Angela Merkel, au sporit atenţia acordată protejării vieţii private.

"Era timpul ca Google să ia măsuri să respecte legislaţia europenană în domeniul protejării datelor, care exista din 1995. Măsurile Google demonstrează că temerile exprimate anterior, privind imposibilitatea practică, s-au dovedit nefondate", a declarat într-un comunicat comisarul pentru Justiţie al UE, Viviane Reding.

Directorul general al Google, Larry Page, a avertizat că decizia CEJ ar putea încuraja regimurile politice represive să încerce să cenzureze Internetul, potrivit unui interviu acordat Financial Times.

Cele mai citite

La 17 ani de la aderare, UE ne substrage patrihoții

Ilustrație: Marian Avramescu România este parte a marii familii a Uniunii Europene (UE) de 17 ani, iar de Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită...

Irina Begu, norocoasa de serviciu. Rybakina s-a retras, iar Dodin a declarat forfait

Irina Begu a obținut o calificare fără probleme în runda a treia a turneului WTA 1.000 de la Roma, în urma abandonului franțuzoaicei Oceane...

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă