18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialNASA a DEZVĂLUIT unul dintre misterele Lunii. Ce enigmă au elucidat cercetătorii

NASA a DEZVĂLUIT unul dintre misterele Lunii. Ce enigmă au elucidat cercetătorii

Unul dintre misterele Lunii a fost elucidat de curând de cercetătorii de la NASA. Specialiștii au descoperit că satelitul natural al Terrei este înconjurat de un “inel de praf cosmic”, informează Mediafax.

Astronomii americani spun că acel nor uriaş de praf cosmic creşte în densitate în timpul unor fenomene anuale, precum ploaia de meteori Geminide.

Inelul de praf, dispus în poziţie oblică în jurul satelitului Terrei, ar putea chiar să pericliteze viitoarele misiuni către planeta Marte şi explică în acelaşi timp motivul pentru care astronauţii din misiunile americane “Apollo” au văzut un fel de auroră misterioasă în jurul Lunii, potrivit dailymail.co.uk.

Rezultatele furnizate de sonda spaţială LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) sunt primele care confirmă faptul că Luna este înconjurată de un inel permanent de praf.

Norul a fost descoperit cu ajutorul datelor transmise de un dispozitiv aflat la bordul sondei LADEE, denumit Lunar Dust Experiment (LDEX), construit de cercetătorii de la Universitatea Boulder din statul american Colorado.

Plasat pe orbita lunară, instrumentul LDEX a monitorizat peste 140.000 de coliziuni dintre Lună şi mici corpuri cereşti pe parcursul misiunii sale de şase luni, care a fost lansată în septembrie 2013.

LADEE şi-a încheiat misiunea, aşa cum era prevăzut, prăbuşindu-se pe Lună pe 18 aprilie 2014, însă a transmis cercetătorilor de la NASA, înainte de finalul misiunii sale, o serie de date ştiinţifice extrem de preţioase.

Cu ajutorul acelor date, astrofizicienii americani au reuşit să înţeleagă felul în care exosfera lunară “respiră” şi se modifică şi felul în care stratul de praf de pe Lună variază în timp şi spaţiu.

Cele mai citite

Florin Piersic are “o evoluție lent favorabilă” în spital

Actorul Florin Piersic rămâne în spital însă are "o evoluție lent favorabilă", anunță un comunicat transmis de Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor. Comunicatul a fost...

Ciolacu: Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că "intenţia clară" a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei. Prezent la Braşov, unde...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă