11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecial14 miliarde de dolari pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale

14 miliarde de dolari pentru aprovizionarea Stației Spațiale Internaționale

NASA a acordat a doua tranşă de contracte companiilor americane ‘SpaceX’, ‘Orbital ATK’ şi ‘Sierra Nevada’ pentru a aproviziona Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în valoare totală de aproape 14 miliarde de dolari, informează France Presse, citată de Agerpres.

Aceste companii vor trebui să facă minimum şase zboruri între 2019 şi sfârşitul anului 2024, perioada de durată a contractului. Dar acestea ar putea face în total peste o duzină de zboruri după cum va fi necesar, au declarat oficiali ai NASA. 

Cele mai multe lansări vor fi efectuate de la Cape Canaveral din Florida (sud-estul SUA) pentru companiile ‘SpaceX’ şi ‘Sierra Nevada’, în timp ce ‘Orbital ATK’ va decola în special de la centrul spaţial Wallops Island din zona de coastă a statului Virginia (est). 

Atribuirea mai multor contracte de către NASA oferă multiple opţiuni şi flexibilitate şi, de asemenea, reduce costurile şi riscurile printr-o varietate de posibilităţi de lansări şi de tipuri de misiuni, a explicat Kirk Shireman, rezponsabil al programului ISS. 

‘SpaceX’ şi ‘Orbital’ au fost deja selectate pentru prima tranşă alocată în 2010 în cadrul unui parteneriat al NASA cu sectorul privat. 

Prin selectarea companiei ‘Sierra Nevada’ pentru această a doua tranşă, NASA a aprobat mica navetă spaţială oferită de această companie, numită ‘Dream Chaser’. Naveta este lansată de o rachetă care poate reveni şi ateriza pe o pistă. Ea a fost respinsă de agenţia spaţială pentru transportul astronauţilor pe ISS. 

Acest contract pentru zborurile cu echipaj uman a revenit companiilor ‘SpaceX’ şi ‘Boeing’ în 2015. Compania ‘Boeing’ a fost, totuşi, eliminată în decembrie de NASA pentru a doua tranşă a contractului de aprovizionare a ISS, mai notează agenţia France Presse.AGERPRES/(autor: Constanţa Niţă, editor: Mariana Ionescu)

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă