14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialIpoteză lansată de cercetători: Soarele ar fi înghițit un Pământ primordial

Ipoteză lansată de cercetători: Soarele ar fi înghițit un Pământ primordial

Cel puțin un ”super-Pământ” – o planetă mai mare decât Terra – s-ar fi format aproape de Soare și, treptat, ar fi înghițit resturile de stele aflate în proximitate. Apoi, această planetă ar fi cedat atracției gravitaţionale a Soarelui şi ar fi fost înghiţit de acesta, arată un nou studiu, publicat în Astrophysical Journal, conform Discovery News.

Autorii studiului spun că o astfel de evoluţie ar putea explica de ce nu se vede nimic pe orbita lui Mercur, dar deocamdată deducerile lor se bazează pe simulări şi pe faptul că regiunea dintre Mercur şi Soare este atât de sterilă.

„Singura dovadă fizică a faptului că planete precum Pământul s-ar fi putut forma în sistemul nostru solar este că nu există nimic în regiunea respectivă, nici măcar o piatră. Aşadar, acestea s-ar fi putut forma acolo, înghiţind orice materie solidă, iar mai târziu ar fi putut fi atrase de Soare”, a explicat conducătoarea studiului, Rebecca Martin, profesor la Universitatea din Nevada, Las Vegas.

Super-planetele situate în afara sistemului nostru solar s-ar fi putut forma în două locuri: fie acolo unde au fost observate acum, fie mult mai departe de locaţia actuală, unde ar fi putut migra în timp. Pentru a se fi putut forma la faţa locului, aceste super-Pământuri ar fi trebuit să înghită resturile stelelor din „zona moartă” a formării unui sistem planetar, cunoscută drept disc protoplanetar. Acest fenoment ar fi fost posibil doar dacă ar fi fost destul de multă turbulenţă în zona respectivă, alimentată de magnetismul obiectelor din jur.

În ceea ce privește super-Pământul din sistemul nostru solar, ipoteza lansată de cercetători este că super-planeta s-a format la fața locului, înghițind toate materialele din interiorul orbitei lui Mercur. Acum, teoria trebuie confirmată şi de alţi cercetători, pentru a putea fi luată în considerare.

Cele mai citite

Flaviu Hoțopan, fost demnitar al Guvernului României, prins la furat cu camionul!

Un fost demnitar al Guvernului României, Flaviu Hoțopan, a fost prins în flagrant în timp ce încărcă într-un camion închiriat bunurile aflate într-un...

Trafic de droguri la Constanța. O persoană a fost reținută

La data de 14 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța au luat măsura...

Cum alegi un Volvo XC 60 de vânzare, în leasing, de la o agenție cu experiență

Experiența de cumpărare a unei noi mașini poate fi foarte interesantă, deoarece oferte sunt pretutindeni. Piața de profil este suprasaturată de oferte și...
Ultima oră
Pe aceeași temă