6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAbilităţile paranormale, demonstrate ştiinţific?

Abilităţile paranormale, demonstrate ştiinţific?

Premoniţiile, precogniţia, telepatia sau percepţia extrasenzorială, cunoscute sub denumirea de abilităţi paranormale sau simţuri superioare celor cunoscute şi familiare oricarei fiinte umane pot fi dovedite şi explicate ştiinţific la un anumit nivel. Aceasta este concluzia unui nou studiu realizat de cercetătorii de Universitatea Cornell, care încească să demonstreze că anumite experienţe stranii şi inexplicabile au o explicaţie logică în realitate. Definite ca “procese anormale de transfer de informaţii sau energie, inexplicabile în termenii cunoscuţi ai mecanismelor fizice şi biologice”, aceste capacităţi de comunicare paranormală au fost analize în decursul timpului de comunitatea oamenilor de ştiinţă.

Studiu, publicat în revista “Journal of Personality and Social Psychology”, descrie nouă experimente psihologice studiate timp de 8 ani pe aproape o mie de voluntari, în majoritate studenţi. Şeful echipei de specialişti, psihologul Daryl Bem susţine că, pe baza unor cercetări aprofundate şi riguroase, există posibilitatea demonstrării ştiinţifice a existenţei acestor fenomene paranormale. El a exemplificat cu unul dintre experimente, în cadrul căruia subiecţilor le-au fost prezentate imagini cu două perdele ce acoperea două monitoare de calculator, spunându-li-se că pe unul dintre monitoare rulau poze de natura erotică, iar celalalt monitor nu afişa nicio poza, fiind doar un fundal alb gol. Voluntarilor li s-a cerit să dea click pe monitorul pe care “simţeau” că ascunde poze. Experimentul s-a derulat de 36 de ori pentru fiecare subiect în parte, timp în care pozele au fost selectate şi poziţionate pe desktop la întâmplare. În urma acestui experiment s-a constatat că rata de selecţie corectă a pozelor (pe baza „intuiţiei”) a fost de 53,1%.

În cadrul unui alt experiment, profesorul Bem a folosit un test foarte comun în care le-a prezentat subiecţilor cele două cuvinte cu sensuri opuse “Urât” şi “Frumos”, însoţite de o serie de imagini care sugerează cele două tipuri de senzaţii: plăcut (de ex: un căţel sau un sugar) şi neplăcut ( de ex: un şarpe). Apoi el le-a cerut participanţilor la studiu să aleagă câte o imagine la întâmplare şi apoi să indice cuvântul corespunzător stării emoţionale induse la momentul respectiv. Potrivit specialiştilor, printre abilităţile paranormale celor mai apropiate de ştiinţă şi care totuşi constituie încă subiecte de film science-fiction este, de pildă, perceptia extrasenzoriala (PES) sau al 6-lea simţ, care constă în abilitatea de a culege informaţii fara a utiliza cele cinci simţuri specific umane. Şi telepatia (abilitatea de a comunica mental cu alţi oameni) este considerată o capacitate parapsihologică destul de frecventă, care se manifestă în special în momentele de criză, când cineva “simte” pericolul în care se află o persoană dragă.

În special vizionarii şi cei care se ocupă cu tehnici neconvenţionale de vindecare obişnuiesc să folosească chiar şi ca „diagnostic” diverse abilităţi paranormale, cum ar fi clarviziunea (informaţii primite din lumea spiritelor), psihometria (capacitatea de a “citi” din obiecte informaţii despre trecutul, prezentul sau viitorul unei persoane), premoniţia (abilitatea de a prezice evenimente înainte ca acestea să aibă loc) sau retrocogniţia (accesarea unor informaţii din trecut). Autorii studiului atrag atenţia în final că toate abilităţile supranaturale, chiar dacă sunt înzestrări speciale sau latente dar nedezvoltate ale fiecărui individ, trebuie folosite în scopuri benefice oamenilor.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă