18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO: Agenţia Spaţială Europeană a lansat misiunea ExoMars 2016

FOTO: Agenţia Spaţială Europeană a lansat misiunea ExoMars 2016

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat, luni, misiunea „ExoMars 2016”, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Misiunea are ca obiectiv studierea planetei Marte pentru a afla, printre altele, dacă există viaţă în afara Terrei. 

Evenimentul a fost transmis în direct de ESA începând de la ora 08.30 GMT, desprinderea de la sol a fost programată pentru ora 09.31 GMT, potrivit paginii web a agenţiei, www.esa.int. 

Misiunea poartă numele de „ExoMars'' întrucât este legată de „exobiologie'', ştiinţă cunoscută şi sub numele de „astrobiologie'', care vrea să stabilească dacă mai există viaţă şi în altă parte din Univers. ''Mars'' are legătură cu planeta Marte, despre care se ştie că, la începutul existenţei ei, în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani, ar fi avut condiţii de mediu (temperaturi şi apă lichidă) care să permită forme primitive de viaţă. 

Acest program spaţial este derulat de ESA în colaborare cu agenţia spaţială rusă, Roscosmos, care furnizează, printre altele, rachetele Proton utilizate la lansare în cele două etape ale misiunii: în 2016 şi în 2018. 

În prima fază, „ExoMars 2016'', se lansează un satelit, Trace Gas Orbiter (TGO), şi un modul care ar trebui să ajungă pe suprafaţa lui Marte (Entry Demonstrator Module, EDM), numit şi Schiaparelli. Satelitul va călători şapte luni prin spaţiul cosmic şi va ajunge în apropiere de Marte în luna octombrie. Ulterior, modul va fi expulzat şi va intra în atmosfera planetei Marte cu o viteză de 21.000 de kilometri pe oră. Va frâna, inclusiv cu ajutorul unei paraşute, scopul său fiind de a ajunge intact pe solul marţian. Schiaparelli va funcţiona acolo câteva zile, cu ajutorul bateriilor din dotare, timp în care va transmite o serie de date. 

Satelitul TGO îşi va începe misiunea ştiinţifică în 2017, se va fixa pe o orbită circulară în jurul lui Marte, la o altitudine de circa 400 de kilometri, şi va avea o viaţă utilă de cinci ani. El va fi folosit de experţi pentru a cunoaşte mai bine concentraţia de metan şi de alte gaze din atmosfera marţiană, care ar putea da informaţii despre eventuale procese geologice sau biologice. 

A doua fază  a „ExoMars'' este prevăzută pentru 2018 şi va include plasarea a două elemente pe suprafaţa Planetei Roşii, un rover al ESA şi o platformă ştiinţifică fixă de la Roscosmos.

La ambele misiuni va contribui cu echipament şi Agenţia spaţială americană (NASA). 

Acest proiect, la care ESA contribuie cu 1,3 miliarde de euro, este extrem de important în vederea realizării unor viitoare misiuni pe Marte, inclusiv cu echipaj uman. 

După cum a anunţat recent, NASA a reprogramat pentru 2018 lansarea spre Marte a satelitului InSight, anulată în decembrie din cauza unor probleme tehnice. InSight a fost conceput pentru a studia subsolul Planetei Roşii, informaţii obţinute urmând a fi folosite pentru a afla cum s-a format planeta Marte, precum şi celelalte planete telurice din sistemul nostru solar, categorie din care face parte şi Pământul. 
 

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă