10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu alarmant: Algele dispar din Marea Mediterană

Studiu alarmant: Algele dispar din Marea Mediterană

Oamenii de știință de la Universitatea din Barcelona (UB) au arătat că algele posedă o slabă capacitate de a se reproduce și o dinamică de creștere foarte lentă, similară celei a arborilor tereștri, fapt pentru care riscă să dispară în contextul schimbărilor climatice și al activității omului, potrivit Agerpres.

În cadrul unor cercetări al căror rezultat a fost publicat în revista Journal of Ecology, biologii de la Universitatea din Barcelona au avertizat că „pădurile“ submarine formate de alga marină Cystoseira zosteroides, specie vulnerabilă și endemică din Marea Mediterană, ar putea să dispară în scurt timp ca urmare a unor episoade meteorologice extreme.

Potrivit studiului, efectele unei furtuni intense survenite la intervale de 25 de ani ar putea face să dispară populațiile de Cystoseira zosteroides, algă de mare valoare ecologică pentru biodiversitatea marină. În Insulele Medes (Girona) există o populație de Cystoseira aflată în continuare într-o etapă de refacere după furtuna din 26 decembrie 2008, un episod extrem cu o forță neobișnuită a vântului și valuri de până la 14 metri, care a cauzat moartea a 79% din comunitățile acestei specii.

Cystoseira zosteroides, o algă maro, este o specie care formează dense „păduri“ submarine ce generează habitat, protecție și hrană pentru organismele marine, a explicat biologul Pol Capdevila.   

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă