15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAsteroidul-mamut care trece pe lângă Pământ NU ne va lovi

Asteroidul-mamut care trece pe lângă Pământ NU ne va lovi

Asteroidul de mari dimensiuni 2014 YB35 va trece pe lângă Terra, vineri, la o distanţă de 11 ori mai mare decât aceea dintre Pământ şi Lună, fără să ne lovească, informează theweathernetwork.com, citat de Mediafax.

O serie de zvonuri au apărut în ultimele zile pe internet şi în câteva tabloide britanice despre un asteroid de mari dimensiuni – cunoscut sub denumirea 2014 YB35 – şi despre o presupusă “întâlnire terifiantă” a acestuia cu Terra, în cursul zilei de vineri.

Contrar celor relatate în anumite articole de tabloid, NASA nu se află “în alertă maximă” din cauza acestei “întâlniri” cu asteroidul. Totuşi, 2014 YB 35 va trece pe lângă Terra la o distanţă suficient de apropiată pentru a putea fi observat de astronomi.

Citește și: VIDEO: APOCALIPSA descoperită de români

La sfârşitul lunii decembrie 2014, la câteva zile după Crăciun, astronomii de la Catalina Sky Survey au detectat pe cerul nocturn un corp ceresc care nu mai fusese catalogat până atunci.

În momentul descoperirii, acel asteroid, care are un diametru de aproximativ 500 de metri, se afla la o distanţă de 80 de milioane de kilometri de Terra – mult mai departe decât Marte. Monitorizarea zilnică a corpului ceresc a permis savanţilor americani să alcătuiască o hartă exactă cu traiectoria asteroidului.

Potrivit simulărilor computerizate, pe 27 martie, asteroidul 2014 YB35 va trece pe lângă Terra la o distanţă de 0,03 unităţi astronomice, echivalentul a 4,5 milioane de kilometri sau o distanţă de 11 ori mai mare decât aceea dintre Terra şi Lună.

Citește și: VIDEO: NASA caută voluntari care să vâneze asteroizi

În aceste condiţii, nu se poate vorbi despre un asteroid care “va şterge” vineri Pământul, aşa cum au scris anumite tabloide britanice.

Prin comparaţie, asteroidul 367943 Duende, cunoscut sub numele de 2012 DL14, cu un diametru de 30 de metri, a trecut pe lângă Terra, pe 15 februarie 2013, la o distanţă de doar 27.000 de kilometri, echivalentul unei şeptimi din distanţa dintre Pământ şi Lună, mai mică decât altitudinea la care se află sateliţii de geocomunicaţii şi meteorologici.

Deşi acel eveniment din februarie 2013 a coincis cu “super-bolidul” din Celiabinsk, când un meteorit cu diametrul de 20 de metri a ars şi a explodat în atmosfera terestră, deasupra oraşului siberian Celiabinsk, cele două corpuri cereşti nu au avut nicio legătură între ele. 367943 Duende a plutit pe deasupra Terrei fără să provoace niciun fel de pagube şi va reveni pe orbita Lunii abia în anul 2116.

Citește și: VIDEO. Noi informaţii despre asteroidul care a trecut cel mai aproape de Pământ

În concluzie, astronomii şi meteorologii de la site-ul theweathernetwork.com spun că nu există niciun motiv real pentru ca omenirea să se teamă de apropierea asteroidului 2014 YB35, deşi acesta va trece vineri la cea mai mică distanţă a sa faţă de Terra din ultimii 100 de ani. Asteroidul va reveni în apropiere de Terra în anul 2033, când va trece pe lângă planeta noastră la o distanţă de 3,3 milioane de kilometri.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...
Ultima oră
Pe aceeași temă