22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialBuricele degetelor și fruntea - cele mai sensibile la durere

Buricele degetelor și fruntea – cele mai sensibile la durere

Studiul de la University College din Londra definește pentru prima dată cum capacitatea noastră de a identifica unde ne doare, numită "acuitate spațială", variază în organism, oamenii fiind mai sensibili în frunte și buricele degetelor.

Folosind lasere pentru a provoca durere fără niciun fel de atingere la 26 de voluntari sănătoși, cercetătorii au realizat prima hartă sistematică a modului în care acuitatea pentru durere este distribuită în corp.

Cu excepția părților de pe mâini care sunt lipsite de păr, acuitate spațială se îmbunătățește spre centrul corpului, în timp ce acuitatea tactilă este cea mai bună la extremități. Acest model a fost extrem de consecvent în toți participanții.

Experimentul a fost încercat și pe un pacient lipsit de simțul tactil, dar care simte în mod normal durerea. Rezultatele pentru acest pacient au fost în concordanță cu cele pentru voluntarii sănătoși, dovedind că acuitatea pentru durere nu necesită un simț tactil funcțional.

"Acuitatea de atingere a fost cunoscută pentru mai mult de un secol și testată zi de zi în neurologie pentru a evalua starea nervilor senzoriali din corp. Este surprinzător faptul că până acum nimeni nu a făcut un test similar pentru durere", a spus autorul principal, Dr. Flavia Mancini de la Institutul UCL de Neuroștiință Cognitivă.

"Dacă încercați să testați durerea cu un obiect fizic ca un ac, vă stimulați și atingerea. Acest lucru afectează rezultatele, e ca și cum v-ați duce la un control oftalmologic purtând ochelari de soare. Folosind un laser special calibrat, am stimulat doar nervii durerii în stratul superior al pielii și nu celulele profunde care sesizează atingerea", a spus Mancini.

Voluntarii au fost legaţi la ochi și perechi de lasere special-calibrate au fost orientate către diferite părți ale corpului lor. Aceste lasere provoaca o scurtă senzație de durere sub forma unei înţepături.

Uneori, doar un singur laser era activat, iar, alteori, ambele, fără ca participanţii să ştie acest lucru. Erau întrebaţi dacă au simţit o "înțepătură" sau două, la diferite distanțe între cele două fascicule.

Cercetătorii au înregistrat distanța minimă dintre fascicule la care oamenii au fost în măsură să spună cu exactitate dacă era vorba despre o înțepătură sau două.

"Această măsură ne spune cât de precis pot oamenii localiza sursa de durere pe diferite părți ale corpului lor", a spus unul dintre autorii studiului, Dr. Giandomenico Iannetti al Departamentului UCL de Neuroştiinţă, Fiziologie şi Farmacologie.

"Atingerea și durerea sunt mediate de sisteme senzoriale diferite. În timp ce acuitatea tactilă a fost bine studiată, acuitatea durerii a fost în mare parte ignorată, dincolo de comuna afirmație din manuale cum că durerea are acuitatea mai mică decât atingerea.

"Am descoperit opusul: acuitatea de atingere şi durere sunt de fapt foarte asemănătoare. Principala diferență este în degradeurile lor din organism. De exemplu, acuitatea durerii pe brațe este mult mai mare la nivelul umărului decât la încheietura mâinii, în timp ce opusul este adevărat pentru atingere", a spus Iannetti.

Cele mai citite

Gheorghe Dincă, afirmații tulburătoare: “Pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu nu le-am omorât, ci le-am vândut!”

Gheorghe Dincă, cunoscut ca „Monstrul din Caracal”, încearcă să obțină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare....

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

Zelenski, îngrijorat de alegerile din SUA. “Unele mesaje ridică semne de întrebare”

Președintele Volodymyr Zelenski a declarat luni, într-un interviu acordat în exclusivitate la Kiev, pentru Reuters, că aliaților occidentali ai Ucrainei au nevoie de prea...
Ultima oră
Pe aceeași temă