10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCât de lacomi sunt păianjenii?

Cât de lacomi sunt păianjenii?

Păianjenii deja ne cam sperie, iar noua descoperire a oamenilor de știință nu face decât să ne accentueze spaima. Acești prădători lacomi consumă, anual, până la de două ori mai mult decât oamenii, potrivit Sciencealert.com.

Noi studii au relevat că, la nivel global, păianjenii mestecă pradă de aproape 800 de milioane de tone. Dar cercetătorii spun că nu ar trebui să ne simțim deranjați de acest consum uriaș pentru că, în realitate, arahnidele îndeplinesc o importantă datorie civică.

Peste 90% din dieta unui păianjen este formată din insecte, așa că prin faptul că devoră, anual, sute de milioane de tone din aceste mici dăunătoare, joacă un rol esențial în menținerea echilibrului ecosistemului.

Unul dintre cercetători, biologul Martin Nyffeler, de la Universitatea Basel din Elveția, spune că este pentru prima oară când s-au făcut astfel de calcule și s-a putut trage concluzia că păianjenii sunt cel mai mare dușman natural al insectelor și deci un contributor esențial la balanța naturală a ecosistemului.

Împreună cu ecologul Klaus Birkhofer de la Universitatea Lund din Suedia, Nyffeler a analizat datele obținute prin mai multe studii pentru a afla cât de mult mănâncă, anual, păianjenii. Mai întâi a trebuit să înțe-leagă cât de mare este populația globală de păianjeni.

Echipa a studiat estimările existente bazate pe bio-masa unei game largi de biomuri – inclusiv păduri, pajiști, terenuri cultivate și alte regiuni – și a ajuns la concluzia că în acest moment există aproximativ 25 de milioane de tone de păianjeni pe Pământ.

Topul prădătorilor

Luând în calcul diversele densități ale populației de păianjeni din diverse medii și necesarul de hrană pe unitate de greutate corporală – la care au adăugat datele despre pradă obținute în diverse studii care au făcut recensământul insectelor –, cercetătorii au estimat că păianjenii consumă între 400 și 600 de milioane de tone de victime anual. Cele mai multe dintre insectele devorate, aproximativ 95%, trăiesc în păduri și pajiști.

Pentru a înțelege mai bine proporțiile, se estimează că, la nivel global, oamenii consumă, într-un an, aproape 400 de milioane de tone de carne și peste; iar prada balenelor oscilează între 280 și 500 de milioane de tone anual. În concluzie, păianjenii sunt în top.

Deși e cam înfricoșător să ne gândim la atât de mulți păianjeni mâncând atât de mult în fiecare an, e important să ne amintim că aceștia sunt doar o parte a lanțului trofic – fiecare păianjen aflându-se și el în meniul altcuiva, fiind vânat de mii de alte animale.

Noile descoperiri îi vor ajuta pe oamenii de știință să calculeze cât de mult contribuie păianjenii la lanțul trofic (cât mănâncă și cât sunt mâncați) și să demonstreze cât de necesare sunt, cu adevărat, aceste ființe cu opt picioare.   

Cele mai citite

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă