21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialCea mai strălucitoare GALAXIE din Universul timpuriu, numită după un fotbalist

Cea mai strălucitoare GALAXIE din Universul timpuriu, numită după un fotbalist

Astronomul portughez, David Sobral, și echipa lui au descoperit cea mai strălucitoare galaxie din universul timpuriu și au ales să o numească după jucătorul național de fotbal, Cristiano Ronaldo, potrivit Observatorului Sudic European. 

Numele întreg al galaxiei este Cosmos Redshift 7 și este prescurtată CR7, deloc întâmplător, întrucât Sobral a recunoscut că s-a lăsat inspirat de conaționalul său Cristiano Ronaldo, care poartă pe tricoul numărul 7, scrie publicația Time. 

După denumirea inedită a galaxiei, nu mai rămâne decât ca un astronom din Argentina să descopere o galaxie la fel de strălucitoare pe care să o numească după Messi. 

Astronomii au descris galaxia CR7 ca fiind un obiect excepțional de rar, de departe cea mai strălucitoare galaxie din Universul timpuriu observată până acum.

”Descoperirea ne-a depășit așteptările de la început, deoarece nu ne așteptam să găsim o galaxie atât de strălucitoare. Pe urmă, în timp ce descopeream galaxia CR7 bucată cu bucată, am realizat că nu numai că am descoperit cea mai strălucitoare galaxie din Universul timpuri, dar am constatat că are toate caracteristicile unei stele de tipul Populația III. Acele stele sunt cele care au format pentru prima dată atomii grei care au generat existența noastră. Nu poate fi ceva mai interesant de atât”, a declarat David Sobral. 

Stelele au fost împărțite de astronomi în trei categorii: Populația I, Populația II și Populația III. Stele care aparțin Populației III sunt primele care care s-au format după Big Bang și sunt compuse aproape în întregime din gaze precum hidrogen, helium și cantități mici de litiu și beriliu.

Galaxia CR7 este de trei ori mai strălucitoare decât orice altă galaxie descoperită până acum. 

 

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă