15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCercetătorii de la Timișoara au simulat un cutremur

Cercetătorii de la Timișoara au simulat un cutremur

Un experiment care a constat în generarea unor cutremure s-a desfăşurat în ultima săptămână la Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor şi Siguranţa Construcţiilor din Timișoara, infornează Agerpres.

Centrul aparține Facultăţii de Construcţii. Specialiștii au dorit să verifice experimental modul în care se comportă structurile din oţel la acţiunea seismică. 

Potrivit unui comunicat de presă, experimentul face parte dintr-un amplu proiect internaţional la care participă Universitatea Politehnica Timişoara (UPT), alături de Universitatea din Napoli Federico II (UNINA) – coordonator, ArcelorMittal Belval & Differdange SA (AM), Universitatea din Liege (ULG), Imperial College of Science, Technology and Medicine (IC), precum și Universitatea din Coimbra (UC),

Convenţia Europeană de Construcţii Metalice (ECCS) se ocupă de standardizarea, la nivel european, a proiectării şi procedurii de execuţie a îmbinărilor metalice. 

‘Codurile moderne de proiectare antiseismică (…) impun ca performanţa seismică a îmbinărilor grindă-stâlp a cadrelor necontravântuite din oţel să fie demonstrată prin încercări experimentale. Cu toate că aceste încercări experimentale sunt, în general, justificate pentru proiectele importante,  îngreunează proiectarea construcţiilor obţinute, datorită timpului şi resurselor financiare suplimentare necesare. O soluţie la această problemă o constituie îmbinările precalificate, care reprezintă soluţii uzuale în practica inginerească, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanţa cărora este validată prin încercări experimentale pentru o plajă relevantă de tipo-dimensiuni. Folosirea îmbinărilor metalice precalificate este deja o practică comună în Statele Unite şi Japonia, lipsind însă la nivel european’, precizează coordonatorul proiectului, academician Dan Dubină, într-un comunicat remis sâmbătă AGERPRES de UPT. 

Membrii echipei de cercetare se bucură de o vastă expertiză, echipa implicată în acest proiect  fiind cea care a redactat şi capitolul pentru structuri metalice din normativul românesc pentru proiectarea construcţiilor în zone seismice (…), ediţiile din 2006 şi 2013, şi este reprezentată în colectivele de elaborare a normelor europene. 

Proiectul de cercetare ‘European pre-QUALified steel JOINTS’ (EQUALJOINTS), finanţat de Fondul Comunităţii Europene pentru Cărbune şi Oţel (RFCS) are ca obiectiv principal  precalificarea unor îmbinări grindă-stâlp uzuale în practica de proiectare europeană şi elaborarea unor proceduri de calcul pentru acestea. Proiectul a demarat în 2013 şi se va derula pe o perioadă de trei ani. 

În cadrul proiectului se va desfăşura un amplu program experimental bazat pe analize teoretice şi numerice care are ca scop standardizarea îmbinărilor pentru a putea fi folosite uşor de proiectanţi în aplicaţiile practice. 

Un prim obiectiv al proiectului este să furnizeze tabele de precalificare pentru un set de îmbinări grindă-stâlp pentru cadre necontravântuite amplasate în zone seismice, pe baza unor ample investigaţii analitice, numerice şi experimentale. Rezultatele obţinute vor intra într-o bază de date a nodurilor precalificate cărora li se vor adăuga şi alte rezultate experimentale din literatura de specialitate. 

Pe lângă acestea, proiectul mai are ca scop definirea de cerinţe tehnice pentru fabricarea îmbinărilor pre-calificate şi evaluarea beneficiilor economice legate de costul şi timpul de execuţie al diferitelor tipologii de îmbinări studiate, mai arată comunicatul.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...
Ultima oră
Pe aceeași temă